Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει σήμερα το βράδυ μια… «ανάσα» από τη Γη – Ανακαλύφθηκε το 2005 Εκτιμάται ότι πρόκειται για την κοντινότερη προσέγγιση του αστεροειδή εδώ και τέσσερις αιώνες
1 month, 15 days ago
6

Ο αστεροειδής «2005 ΥΥ128», διαμέτρου 580 έως 1.300 μέτρων, θα περάσει απόψε (στις 02:46 της Πέμπτης) σε απόσταση ασφαλείας 4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μεν από τον πλανήτη μας, (δηλαδή περίπου 12 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης) αλλά θα είναι η πιο κοντινή προσέγγιση του εδώ και τέσσερις αιώνες!

Όπως αναφέρει το Space.com ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί το 2005 από Αμερικανούς αστρονόμους, οι οποίοι κατά τα τελευταία 17 χρόνια έχουν μελετήσει την τροχιά του με υψηλή ακρίβεια, αν και υπάρχει μια αβεβαιότητα για το ακριβές μέγεθός του.

 

Ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, χαρακτηρισμός που δίνεται σε διαστημικούς βράχους τουλάχιστον 140 μέτρων που πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 0,05 αστρονομικών μονάδων (μια τέτοια μονάδα είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου ή περίπου 150 εκατ. χλμ.).

 

Η αμερικανική (NASA) και άλλες διαστημικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι έχουν ανιχνεύσει τουλάχιστον το 95% των αστεροειδών διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου που πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατ. χλμ.

Μέχρι σήμερα κανένας δεν συνιστά απειλή για το προβλέψιμο μέλλον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τροχιών τους.

Πάντως ένας αστεροειδής διαμέτρου 150 μέτρων μπορεί να καταστρέψει μία πόλη επιπέδου Νέας Υόρκης.

Για αστεροειδείς άνω του χιλιομέτρου ας μην το συζητάμε. Η καταστροφή μπορεί να επεκταθεί μέχρι και μισή ήπειρο.

Οι αστεροειδείς όταν πέφτουν στην γη με βάση τον τύπο E=mc2  είναι η διάσημη εξίσωση του Einstein η οποία υποδηλώνει ότι η μάζα (m) είναι ισοδύναμη με την ενέργεια (E), εκλύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας καθώς όλη η μάζα τους μετατρέπεται σε ενέργεια.

 pronews.gr