Μέσα στο χορό των Ελληνίδων μαγισσών -Ολα όσα έγιναν, είδαμε και μας είπαν [εικόνες]
3 months, 8 days ago
6

Εγινε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, ο χορός των Μαγισσών της Ελλάδας. Δεν ήταν ένα αποκριάτικο event, αλλά η εκδήλωση μιας κουλτούρας που υπάρχει εδώ και λίγα χρόνια στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα, κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά.

Συνεπώς, οι φωτογραφίες που βλέπετε και που το iefimerida δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα, δεν δείχνουν μασκαράδες, αλλά την αμφίεση και τα σύμβολα, μιας κουλτούρας που μόλις σχηματίζεται.

Οι Ελληνίδες μάγισσες (και μάγοι, γιατί υπάρχουν και αυτοί), έχουν ως μουσική έκφραση τη Witch House, καινούργιο είδος μουσικής, με μίξη στοιχείων από γκοθ, Dark Techno και άλλων ειδών της λεγόμενης occult music. 

Οι Μάγισσες, αγαπούν το σκοτάδι, ζωγραφίζουν στο σώμα τους «μαγικά» σύμβολα, και χορεύουν κρατώντας μαύρα κεριά και με σχεδόν εκστατικό τρόπο. Όπως μας δήλωσαν- δεν ασκούν λατρεία του σατανά, αλλά μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική πράξη.

Μια μάγισσα στον χορό των... Μαγισσών της Ελλάδας

Ο Χορός των Μαγισσών, έγινε στο IT The Place, στην οδό Κλεισόβης στο κέντρο της Αθήνας. 

Διοργανώθηκε από τις καλλιτεχνικές κολεκτίβες Διάφανος Κύκλος και LCF σαν ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό δρώμενο με κοινή συνιστώσα το σκοτάδι. Παράλληλα με τον χορό, στον χώρο, υπήρχε και έκθεση έργων τέχνης. 

Η βραδιά άρχισε με ποιητική παρουσίαση, κατά την διάρκεια της οποίας ακούστηκαν στίχοι αιρετικών καλλιτεχνών κάτω από ανάλογη μουσική υπόκρουση. Ποιήματα απήγγειλαν οι ποιητές Yannis Raouzeos, Ιωάννα Γαιτανάρου, Orestis Batakis και Απόλλωνας Τσέρνας.

Γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, άρχισε ο χορός, οπότε και παρακολουθήσαμε κάτι που παρέπεμπε σε παγανιστικές τελετές: Οι Μάγισσες, χόρευαν κρατώντας μαύρα κεριά, και έριχναν τις σταγόνες από το λιωμένο κερί, στα γυμνά μέρη του δικού τους σώματος και των άλλων. Όπως μας είπαν, αυτό ήταν μια συμβολική τελετουργική χορογραφία, και στόχο είχαν με το λιωμένο κερί, να βακχεύσουν τους παρευρισκόμενους, περνώντας σε όλα τα σώματα, τους ρυθμούς της κουλτούρας.

Και η συνέντευξη με μία Μάγισσα!

Απευθύναμε μερικές ερωτήσεις σε μία από τις Ελληνίδες Μάγισσες, που ήταν εκεί, ώστε να μάθουμε τι πιστεύουν. Το όνομά της, είναι Ξανθή Λαμπροπούλου, είναι 22 ετών και κατάγεται από την Πελοπόννησο. Έχει τελειώσει σχέδιο μόδας και τώρα συνεχίζει τις σπουδές της στην γραφιστική. 

Η Ξανθή Λαμπροπούλου, μία από τις Ελληνίδες Μάγισσες.

Υπάρχει λοιπόν witch culture και στην Ελλάδα; Και τι σημαίνει να ανήκει κανείς σε αυτή την κουλτούρα;

Witch Culture στην Ελλάδα υπήρχε από την αρχαιότητα. Οι άνθρωποι ήταν παγανιστές και ασκούσαν διάφορες πρακτικές, οι οποίες αποτελούν μέρος αυτής της κουλτούρας.

Το να ανήκεις σε αυτή την κουλτούρα στο σήμερα, συνήθως, από τον κόσμο που δεν γνωρίζει, παίρνεις την ταμπέλα του φαντασιόπληκτου, του γραφικού, του τρελού, του σατανιστή και άλλα τέτοια αστεία, ευτυχώς όμως οι νέοι άνθρωποι είναι πλέον πιο ανοιχτοί σε τέτοιες ιδέες. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι καθαρά πνευματικό μονοπάτι που ποτέ δεν θα καταφέρεις να φτάσεις στο τέρμα, διότι δεν υπάρχει τέρμα. Όσο πας μαθαίνεις. 

Θεωρείς λοιπόν τον εαυτό σου μάγισσα. Μπορείς να ορίσεις ακριβώς με τι, ως προς αυτό, ασχολείσαι;

Προσωπικά δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο τι εγώ πράττω, καθώς η επιλογή μου να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια συνεχή αναζήτηση και την θεωρώ πολύ προσωπικό θέμα, οπότε ανά πάσα στιγμή αυτό μπορεί να αλλάξει για μένα και για αυτό θα μιλήσω γενικά. Πέρα από αυτό ο κάθε άνθρωπος συνήθως ασχολείται με αυτό που τον τραβάει περισσότερο και συνήθως φαίνεται από μικρή ηλικία, χωρίς να σημαίνει ότι το εξασκεί συνειδητά από τότε και χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα συνεχίσει να αναζητά και άλλα πράγματα. Μερικά παραδείγματα είναι η θεραπεία (healing), η χειρομαντεία, όπως και άλλες μορφές μαντείας, η αστρολογία (προφανώς όχι όπως παρουσιάζεται στα πρωινάδικα) και η τέχνη των βοτάνων. Επίσης, κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τελετουργικό όταν τα εξασκεί αυτά. Το πιο απλό που θα μπορούσε να είναι ένα μπάνιο, άνετα ρούχα και λίγο διαλογισμός πριν την άσκηση της τέχνης του, μέχρι πράγματα που ίσως να μην θέλω να γνωρίζω.

Που διαφέρει, αν διαφέρει, η witch culture από την γκοθ κουλτούρα; Είναι η σύγχρονη μάγισσα μια μετεξέλιξη της παλαιότερης γκοθ ;

Διαφέρουν αυτές οι δύο κουλτούρες, παρόλο που έχουν έρθει πολύ κοντά. Η κουλτούρα των μαγισσών έχει δεχτεί πολλά πλήγματα και σκοτεινούς χαρακτηρισμούς, που σε μία δυνατή πλειοψηφία, θεωρώ, πως δεν ισχύουν. Επίσης, η γκοθ κουλτούρα είναι μία καθαρά σκοτεινή κουλτούρα από άποψη μουσικής, αισθητικής και τρόπου ζωής. Οπότε πολλά γκοθ άτομα, επειδή έλκονται από το σκοτάδι και η κουλτούρα των μαγισσών είναι συνδεδεμένη πλέον με αυτό, στρέφονται εκεί και για κάποιους είναι αλληλένδετα. Η κουλτούρα των μαγισσών δεν προϋποθέτει συγκεκριμένο ντύσιμο, συγκεκριμένο μουσικό γούστο και συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Μπορείς να ασκείς τις πρακτικές σου και να είσαι το οτιδήποτε.

Από την μία, ναι, κάποια άτομα που ασχολούνται έχουν εξελιχθεί στη σύγχρονη μορφή της μάγισσας από την παλαιότερη γκοθ. Από την άλλη, η κουλτούρα της μαγείας από χρόνια πριν είχε μπει στην mainstream κουλτούρα και τα τελευταία χρόνια αρχίζει και δίνει στην μάγισσα καινούργια ταυτότητα, οπότε μια νέα μορφή ξεκινά και αναπτύσσεται.

Οι Ελληνίδες μάγισσες

Οι Ελληνίδες μάγισσες (και μάγοι, γιατί υπάρχουν και αυτοί), έχουν ως μουσική έκφραση τη Witch House, καινούργιο είδος μουσικής, με μίξη στοιχείων από γκοθ, Dark Techno και άλλων ειδών της λεγόμενης occult music

Τρεις μάγισσες με μαύρο outfit

Μάσκα και λουλούδια στα μαλλιά

Οι Μάγισσες, χόρευαν κρατώντας μαύρα κεριά, και έριχναν τις σταγόνες από το λιωμένο κερί, στα γυμνά μέρη του δικού τους σώματος και των άλλων

Ο χορός με το κερί ήταν μια συμβολική τελετουργική χορογραφία, και στόχο είχαν με το λιωμένο κερί, να βακχεύσουν τους παρευρισκόμενους, περνώντας σε όλα τα σώματα, τους ρυθμούς της κουλτούρας

Οι Μάγισσες, αγαπούν το σκοτάδι, ζωγραφίζουν στο σώμα τους «μαγικά» σύμβολα, και χορεύουν κρατώντας  μαύρα κεριά και με σχεδόν εκστατικό τρόπο

Όπως μας δήλωσαν- δεν ασκούν λατρεία του σατανά, αλλά μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική πράξη

Φωτογραφίες: Μ.Νταλούκας 2019