Μυστήριο καλύπτει το «στραβό δάσος» στην Πολωνία – Πώς λύγισαν 400 κορμοί;
2 years, 7 months ago
6

Μοιάζει σαν ένα μέρος που έχει βγει από τα παραμύθια, κι όμως υπάρχει στην πραγματικότητα.

Πρόκειται για το λεγόμενο «Στραβό Δάσος» που βρίσκεται στην Πολωνία και έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Όλα τα δέντρα έχουν μια περίεργη καμπύλη στην βάση του κορμού τους.

Πάνω από 400 πεύκα που έχουν φυτευτεί περίπου στη δεκαετία του ’30, έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα στον κορμό τους, σχηματίζοντας το γράμμα C. Τα δέντρα μεγαλώνουν κανονικά χωρίς να επηρεάζονται από την ιδιομορφία αυτή.

Τα πρώτα 7 έως 10 χρόνια της ζωής τους τους «επετράπη» να αναπτυχθούν κανονικά και μετά με κάποιου είδους μηχανική παρεμβολή πήραν το τελικό τους σχήμα!

Πιθανές αιτίες

Κάποιοι εικάζουν πως φυτεύτηκαν με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μεγαλώσουν επίτηδες έτσι και μετά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευή επίπλων ή σκαφών. Μια πολύ πιθανή εκδοχή αναφέρει πως όλο αυτό οφείλεται σε χιονοθύελλα, που συνέβη όταν τα δέντρα ήταν ακόμα μικρά και τους προκάλεσε αυτόν τον μετασχηματισμό.

 

 

Οι ειδικοί λένε πως μπορεί να τα κράτησε παγωμένα για αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Μια μακροχρόνια τήξη, θα μπορούσε να δώσει αυτό το σχήμα στον κορμό χαμηλά και με τον ερχομό της άνοιξης, ο κορμός να αναπτύχθηκε κανονικά από εκεί και πάνω.

Υπάρχει και μια ακόμα θεωρία που λέει πως κατά την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα τανκς πέρασαν από πάνω τους, όσο ήταν μικρά και τα έκαναν να μεγαλώσουν στραβά. Αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί αυτό να συμβεί μόνο σε αυτά τα 400 δέντρα; Πάντως, αυτή είναι μια… οκ εξήγηση, αφού υπάρχουν και κάποιες που εμπλέκουν εξωγήινους.

Η πιο πιθανή εξήγηση πάντως εμπεριέχει ανθρώπινη παρέμβαση. Το σίγουρο είναι πως η μοναδικότητα του δάσους το κάνει εντυπωσιακό και το μυστήριο προσθέτει μια ακόμα όμορφη πινελιά στην ιστορία του.