Ναπολέων Βοναπάρτης: Στο «σφυρί» καπέλο με… ίχνη DNA του μεγάλου στρατηλάτη
2 years, 6 months ago
6

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά δίκοχα που βλέπουμε συχνά σε απεικονίσεις του Ναπολέοντα στο πεδίο της μάχης

‘Ενα νεοανακαλυφθέν καπέλο με ίχνη DNA που αποδεικνύουν ότι ανήκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη εκτίθεται σήμερα στο Χονγκ Κονγκ από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams.

Όπως περιγράφει ο Οίκος, πρόκειται για το «πρώτο καπέλο που φέρει το DNA του αυτοκράτορα» και θα εκτεθεί στο Χονγκ Κονγκ προτού μεταφερθεί στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου θα δημοπρατηθεί στις 27 Οκτωβρίου.

Το καπέλο, ένα από τα εμβληματικά δίκοχα που βλέπουμε συχνά σε απεικονίσεις του Ναπολέοντα στο πεδίο της μάχης, είχε αγοράσει ο σημερινός του ιδιοκτήτης σε δημοπρασία ενός μικρού γερμανικού οίκου, ο οποίος την περίοδο εκείνη δεν γνώριζε ότι ανήκε στον μεγάλο στρατηλάτη. «Ήταν καθαρά από τύχη», λέει ο Σάιμον Κοτλ, ο διευθυντής του παραρτήματος του οίκου στην Ευρώπη.

Ο αγοραστής υποψιάστηκε ότι το καπέλο μπορεί να ανήκε στον Ναπολέοντα όταν διαπίστωσε ότι μέσα σε αυτό ήταν γραμμένες κάποιες λέξεις που υποδήλωναν τον πιθανό ιδιοκτήτη του, είπε ο Κοτλ και πρόσθεσε ότι μια αρχική έρευνα έδειξε ότι το καπέλο ταίριαζε με τις διαστάσεις και την ηλικία των δίκοχων του στρατηλάτη.

Στη συνέχεια το καπέλο ελέγχθηκε ενδελεχώς με τη χρήση διαφόρων μεθόδων, περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας.

«Όταν το περιεχόμενο του καπέλου εξετάστηκε πολύ λεπτομερώς ανακαλύφθηκαν πέντε τρίχες. Και στη συνέχεια δύο από αυτές εξετάστηκαν περαιτέρω και βρέθηκε ότι έφεραν DNA του Ναπολέοντα», όπως εξηγεί ο Κοτλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιστορία αυτού του καπέλου είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των άλλων ναπολεόντειων δίκοχων που έχουν δημοπρατηθεί.

Ο Κοτλ λέει ότι τα περισσότερα καπέλα του Ναπολέοντα είναι από δεύτερο χέρι, από αριστοκρατικές οικογένειες που συνδέονταν με τον αυτοκράτορα ή από στρατιώτες που τα βρήκαν στο πεδίο της μάχης.

Η εκτιμώμενη τιμή του καπέλου κυμαίνεται από 116.000 ευρώ μέχρι 175.000 και αυτό, γιατί όπως επισημαίνει ο Κοτλ, γιατί μόλις πρόσφατα αποδείχτηκε ότι ανήκε στον αυτοκράτορα.

Άλλα ναπολεόντεια καπέλα έχουν πουληθεί σε τιμή που ξεπερνούσε τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ