Ποια φρούτα που δεν είναι vegan
1 year, 7 months ago
6

Οι παραγωγοί και τα σούπερ μάρκετ συνήθως αλείφουν με κερί μέλισσας τα εσπεριδοειδή, καθώς αυτό τα κρατά φρέσκα για περισσότερο καιρό.

Αν οι vegan διαβάζουν αυτό το άρθρο, ας μην απογοητευτούν. Που να φανταστούν πως υπάρχουν φρούτα που περιέχουν ίχνη από ζωικά προϊόντα;

Όλα ξεκίνησαν όταν ανακαλύφθηκε πως η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας αναζητεί κάποιο φυτικό αντικατάστατο για το κερί που βάζουν οι παραγωγοί στη φλούδα κάποιων φρούτων αφού τα μαζέψουν.

Το κερί αυτό περιέχει σελάκ (shellac), το παχύρρευστο υγρό που εκκρίνουν τα ζωύφια στα δάση της Ινδίας και της Ταϊλάνδης.

  • Διαβάστε επίσης: Ποια προϊόντα είναι Αυγουστιάτικα

Οι παραγωγοί και τα σούπερ μάρκετ συνήθως αλείφουν με κερί μέλισσας τα εσπεριδοειδή, καθώς αυτό τα κρατά φρέσκα για περισσότερο καιρό.

Η ίδια η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι τα πορτοκάλια της έχουν σηματοδοτηθεί ως προϊόντα ακατάλληλα για vegan επειδή έχουν κερί από μέλισσα στη φλούδα τους. Η Τesco ανέφερε ότι κάποια άλλα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια και τα λάιμ, ενδέχεται επίσης να μην είναι vegan.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ακολουθούν vegan διατροφή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πορτοκάλια χωρίς φλούδα στη μαγειρική τους. Όσοι ακολουθούν αυστηρά plant-based διατροφή (μόνο φυτικά προϊόντα) πρέπει να επιλέξουν οργανικά εσπεριδοειδή, στα οποία δεν χρησιμοποιείται το κερί.

Αρκετά vegan εστιατόρια ενημερώνουν τους πελάτες τους όταν κάποιο πιάτο περιέχει εσπεριδοειδή.

«Προβληματικό φρούτο» και το σύκο

Πάντως, αρκετά μέλη της κοινότητας των vegan έχουν παρατηρήσει ότι αν η φιλοσοφία τους φτάσει στα άκρα, τυπικά κανένα φρούτο και λαχανικό, που δεν είναι οργανικό, δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση, καθώς για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται λιπάσματα από κοπριές ζώων και εντομοκτόνα.

Ένα άλλο «προβληματικό» φρούτο είναι το σύκο: καθώς ξεκινάει ο καρπός ως λουλούδι, χρειάζεται τη βοήθεια των σφηκών για την επικονίασή του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής μπορεί η σφήκα να παγιδευτεί μέσα στο άνθος και να πεθάνει. Στη συνέχεια, το σώμα της «χωνεύεται» και μετατρέπεται σε θρεπτικές ουσίες.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς πρόκειται για φυσική διαδικασία (και όχι αποτέλεσμα ανθρώπινης εκμετάλλευσης του ζώου), οι περισσότεροι vegan συνεχίζουν να καταναλώνουν κανονικά το νόστιμο αυτό φρούτο.

Με πληροφορίες από Telegraph, Healthline

in.gr