Πώς το Airbnb αλλάζει την αναζήτηση στέγης για τους φοιτητές στην Αθήνα
7 months, 5 days ago
6

Αν κάποτε ήταν μια φορά δύσκολη η αναζήτηση ακινήτου που να είναι ποιοτικό, γουστόζικο, σε καλή περιοχή και φτηνό, αναρωτιέται κανείς πώς θα έχει εξελιχθεί η ανεύρεση φοιτητικής στέγης πλέον, που έχει προστεθεί στην εξίσωση και το φαινόμενο του Airbnb, δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα γι’ αυτόν τον σκοπό. Είναι γνωστό ότι ειδικά σε περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε άλλα σημεία που βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο κι όχι μόνο, το Airbnb αλλάζει σιγά-σιγά τον χάρτη των ακινήτων. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που είχαν για καιρό ανοίκιαστα διαμερίσματα και τα έβαλαν στη δημοφιλή πλατφόρμα, προκειμένου να βγάλουν κέρδος ή άλλοι που προτίμησαν να τα νοικιάσουν μέσω Airbnb αντί για μακροχρόνια μίσθωση. Πώς αλλάζει, λοιπόν, την αναζήτηση στέγης για τους φοιτητές;

«Αρχικά, να πούμε ότι η συνολική ζήτηση φοιτητικής στέγης στον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο βαίνει μειούμενη στην Ελλάδα και ο λόγος είναι ότι τα παιδιά αναγκάζονται να αναζητούν κατεύθυνση σπουδών που τους επιτρέπει να μένουν στα σπίτια τους, επειδή οι γονείς δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν δεύτερα και τρίτα νοικοκυριά», εξηγεί ο κ. Στράτος Ι. Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Η χώρα μας δεν έχει φροντίσει, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες, ώστε οι πρωτοετείς φοιτητές να έχουν εξασφαλισμένη διαμονή στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου. Επίσης, δυστυχώς τα δικά μας πανεπιστήμια έχουν επιδείξει μία γαϊδουρινή αδιαφορία στο να οργανώσουν σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ένα μικρό γραφείο φοιτητικής στέγασης με έναν υπάλληλο κι έναν υπολογιστή, που να ζητά από τους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν, για παράδειγμα, μέχρι 31 Αυγούστου και να δηλώσουν εκεί τα σπίτια που έχουν για ενοικίαση, ώστε να πηγαίνουν οι φοιτητές μετά και να βρίσκουν σπίτια, μέσα από μία κατάσταση που θα έχουν οι σχολές. Μόνο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το έχει κάνει, κανένα άλλο», συνεχίζει.

Ως προς το θέμα του Airbnb, ο κύριος Παραδιάς εκτιμά ότι «δεν αφορά την εποχή που ξεκινούν οι φοιτητικές μισθώσεις. Επίσης, αφορά κυρίως συγκεκριμένες περιοχές που είναι κοντά σε γειτονιές τουριστικού ενδιαφέροντος. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Aιrbnb στα Πατήσια. Δεν υπάρχει στου Ζωγράφου που είναι οι πανεπιστημιουπόλεις. Δεν υπάρχει παρέμβαση του Airbnb σε ολόκληρη την πόλη, εκτός από συγκεκριμένες περιοχές γύρω από την Ακρόπολη, γύρω από το Μουσείο. Δεν μπλέκεται η αναζήτηση φοιτητικής στέγης με τη ζήτηση του Airbnb. Είναι διαφορετικά “βασίλεια” αυτά», τονίζει ο ίδιος. Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς αρκετοί φοιτητές του, τα προηγούμενα χρόνια επέλεγαν το Κουκάκι για να μείνουν.«Αν θέλει κάποιος να πάει στο Κουκάκι, βεβαίως εκεί δεν θα βρει. Όμως, το Πάντειο δεν είναι δίπλα στην Ακρόπολη, είναι στην ευρύτερη περιοχή. Το σπίτι δεν γίνεται να είναι πάντα στην πύλη του πανεπιστημίου», λέει ο κ. Παραδιάς.

«Τα δικά μας πανεπιστήμια έχουν επιδείξει μία γαϊδουρινή αδιαφορία στο να οργανώσουν ένα γραφείο φοιτητικής στέγασης» – Στράτος Ι. Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων

«Σπίτια μικρά, υπάρχουν διαθέσιμα. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι τα καλά σπίτια τα έχουν οι φοιτητές προηγούμενων ετών. Το δεύτερο είναι ότι πάρα πολλά παιδιά είναι μαθημένα σε καλά σπίτια και λένε “θα έρθω να νοικιάσω στην Αθήνα και θέλω να είναι και ρετιρέ, να βλέπει πάρκο από κάτω, θέλω και γκαράζ για το αυτοκίνητο. Τα θέλω όλα αυτά και τα θέλω και τσάμπα”. Άρα, κάποιος που ψάχνει όλα αυτά και τσάμπα, θα λέει ότι δεν μπορεί να βρει σπίτι. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να διεκδικεί ως φοιτητής να έχει τις ανέσεις που είχε με τη μαμά και τον μπαμπά του», καταλήγει ο κ. Παραδιάς.

Τη διαθεσιμότητα σε σπίτια επιβεβαιώνει και ο Ιωάννης Ρεβύθης, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής. «Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια και ειδικά στην επαρχία, όπου πολλές σχολές έχουν ενσωματωθεί ή κλείσει», λέει, ενώ σημειώνει ότι το Αirbnb δεν έχει επηρεάσει τα φοιτητικά σπίτια, αφού μέχρι και στο Κουκάκι υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων. Τώρα, το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρει κανείς σπίτι και σε τι εμπόδια θα πέσει εξαρτάται από την περίπτωση. Γι’ αυτό ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, συμβουλεύει τα εξής για όσους φοιτητές ψάχνουν σπίτι:

1. Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

2. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (σούπερ μάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη).

3. Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει, προτού ξεκινήσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.

4. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμη και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.