Τα πιο συνηθισμένα γραμματικά λάθη
6 months ago
6

Η ελληνική γλώσσα, γενικά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε καν για τους Έλληνες—αν κρίνουμε τουλάχιστον από μερικά γραμματικά λάθη που εξακολουθούν να γίνονται. Κι επειδή δεν θέλουμε να βρεθείς στην άβολη θέση να σου ξεφύγει ένα από τα παρακάτω, και ο συνομιλητής σου να βρεθεί στην εξίσου άβολη θέση του να θέλει να σε διορθώσει με καλό σκοπό αλλά να ντρέπεται, σου φτιάξαμε μια λίστα με τα πιο συνηθισμένα λάθη.

*Θα πούμε ότι αυτό το πρότζεκτ χρειάστηκε τριάμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αλλά θα πούμε ότι ένα άλλο πρότζεκτ (σαφώς μικρότερο) χρειάστηκε μόλις τρεισήμισι μέρες. Τρία χρόνια, τρεις μέρες.

*Ο γιατρός που χειρουργεί λέγεται χειρουργός, και όχι χειρούργος. Η κατάληξη –ούργος έχει αρνητικό πρόσημο γενικά, όπως στην λέξη ραδιούργος. Ένας πολύ σατανικός χειρουργός, τώρα, μην μας ρωτάτε πώς πρέπει να λέγεται.

*Μου τηλεφώνησε. Μου είπε. Σου έδωσα κάτι. Όχι με και σε. Σε πήρα τηλέφωνο, βέβαια. Επειδή αν σου πήρα τηλέφωνο, σημαίνει ότι σου αγόρασα μια συσκευή.

*Είναι λάθος να λέμε πως κάτι συμβαίνει “Στα πλαίσια του…” Το πλαίσιο είναι πάντα ένα. Πλαισιώνει μόνο του.

*Η προστακτική δεν παίρνει ποτέ αύξηση. Συνεπώς όταν θες να δώσεις δύναμη σε κάποιον, δεν θα του πεις “Κατέκτησε τα όνειρά σου”, αλλά “κατάκτησε”. Αν, πάλι, η προστακτική σε μπερδεύει γενικά – δεν κρίνουμε, είναι πολύ φυσιολογικό – η υποτακτική είναι πάντα εκεί για ‘σένα. Και λιγότερο φωνακλάδικη. “Να κατακτήσεις τα όνειρά σου”, να, αμέσως πιο ευγενικό ακούγεται.

*Το αιώνιο ερώτημα: Κατ’ αρχήν ή κατ’ αρχάς; Αν θέλεις να πάρεις τα πράγματα από την αρχή, θα πεις Κατ’ αρχάς. Κατ’ αρχήν σημαίνει κυριολεκτικά “κατά την αρχή”, ή όπως ορίζουν οι κανόνες.

*Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή στη μία. Όχι στις μία. Επειδή ο ένας και η μία εκφράζουν ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμητικό ποσό… το οποίο δεν έχει πληθυντικό.

*Στην οδό, όχι στην οδός. Είναι αιτιατική.

*Επίσης, είναι “όσον αφορά”, και όχι “ως αναφορά”. Ως αναφορά σε τι;