Τους βοήθησε όταν ήταν πρόσφυγες – 23 χρόνια μετά δεν ξέχασαν την ανθρωπιά της
1 year, 9 months ago
6

Η Άιντα Ζουγκέι ήταν περίπου 12 ετών όταν μαζί με την 17χρονη αδελφή της έφυγαν ως πρόσφυγες από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στο αεροπλάνο, μια άγνωστη έκανε κίνηση που δεν ξέχασαν ποτέ. Έπειτα από 23 χρόνια, κατάφεραν να την βρουν για να την ευχαριστήσουν.

Ήταν το 1999, όταν σε πτήση από το Άμστερνταμ προς τις ΗΠΑ, η Άιντα Ζουγκέι και η αδελφή της, Βάνια Κοντίνο, κάθισαν δίπλα σε μια άγνωστη γυναίκα. Εκείνη τους έδωσε έναν φάκελο και τις έβαλε να υποσχεθούν ότι δεν θα τον ανοίξουν προτού αποβιβαστούν.

Έκπληκτες μέσα στον φάκελο βρήκαν ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, 100 δολάρια και ένα μήνυμα που έμεινε για πάντα στην καρδιά τους.

  • Ο καλλιτέχνης που έστησε τεράστιες πινακίδες για τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη

«Προς τα κορίτσια από τη Γιουγκοσλαβία. Λυπάμαι τόσο που ο βομβαρδισμός της χώρας σας έχει προκαλέσει στην οικογένειά σας προβλήματα. Ελπίζω η διαμονή σας στην Αμερική να είναι ασφαλής και ευχάριστη. Καλώς ήρθατε στην Αμερική, παρακαλώ χρησιμοποιείστε το αυτό για να σας βοηθήσει εδώ. Μια φίλη από το αεροπλάνο», είχε γράψει η άγνωστη στον φάκελο, υπογράφοντας μόνο με το μικρό της όνομα, Τρέισι.

Η Άιντα Ζουγκέι κράτησε τον φάκελο και την τελευταία δεκαετία έκανε ό,τι μπορούσε για να βρει αυτή την γυναίκα. Απευθύνθηκε σε ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, μίλησε με δημοσιογράφους, έκανε ανάρτηση στο Reddit.

Τον προηγούμενο μήνα, οι προσπάθειές της απέδωσαν. Αρχικά, οργανώσεις για πρόσφυγες ανάρτησαν ένα βίντεο στο οποίο η Ζουγκέι ζητούσε πληροφορίες για αυτή τη γυναίκα. Ακολούθησε ρεπορτάζ του CNN και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

 

Η ιστορία έγινε viral, πολλοί στα social media άρχισαν να προτείνουν διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι δύο αδελφές να εντοπίσουν την άγνωστη που έκανε αυτή την απρόσμενη πράξη καλοσύνης.

Γνωστοί της Τρέισι Πεκ άρχισαν να επικοινωνούν μαζί της για να της πουν ότι λογικά εκείνη είναι η γυναίκα που περιέγραφε η Άιντα Ζουγκέι. Όταν η 70χρονη είδε τον φάκελο με το μήνυμα, το μυαλό της κατακλύστηκε από τις αναμνήσεις εκείνης της πτήσης, πριν από 23 χρόνια.

Θυμήθηκε ότι στο αεροπλάνο κάθισε δίπλα σε δύο αδελφές που έφευγαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Θυμήθηκε πόσο μικρές και τρομαγμένες φαίνονταν, πόσο της θύμισαν τις δικές της κόρες. Θυμήθηκε ότι πριν από την αποβίβαση άνοιξε την τσάντα της, έβγαλε έναν φάκελο, τους έγραψε ένα σημείωμα, έβαλε μέσα τα σκουλαρίκια της και ένα χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων. Δεν είχε ιδέα πόσο σήμαινε για τις δύο αδελφές η κίνηση, ούτε ότι την έψαχναν χρόνια.

Έπειτα από αυτό, με τη βοήθεια φίλων και των social media, η Τρέισι Πεκ και οι δύο αδελφές «συναντήθηκαν» ξανά, μέσω Zoom. Η Ζουγκέι της είπε ότι πάντα ήθελε να της εκφράσει την ευγνωμοσύνη της, να της εξηγήσει πόσα σήμαινε για εκείνες το δώρο της, αλλά και πώς χρησιμοποίησαν τα χρήματα για τα βγάλουν πέρα, τρώγοντας μείγμα για πανκέικς και πίνοντας αναψυκτικό όλο το καλοκαίρι.

  • Η ιστορία μιας γυναίκας που βρέθηκε 40 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία των γονιών της

Αλλά και η Τρέισι Πεκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι κατάφεραν οι δύο αδελφές να την εντοπίσουν και να της πουν πώς εξελίχθηκε η ζωή τους. «Θέλω απλά να τους ενθαρρύνω όλους στον κόσμο να είναι ευγενικοί. Χαμογελάστε, κοιτάξτε τον άλλον στα μάτια, βοηθήστε οποιονδήποτε έχει πρόβλημα ή κινδυνεύει», είπε μεταξύ άλλων. Τώρα, ελπίζουν να συναντηθούν κάποια στιγμή από κοντά. Εξάλλου, όπως είπε η Πεκ, μπορεί πριν από 23 χρόνια να ήταν άγνωστες μεταξύ τους, αλλά πλέον είναι οικογένεια.

«Η πρώτη φορά που ένιωσα ανακούφιση»

Οι δύο αδελφές ακόμη θυμούνται πώς ένιωσαν όταν άνοιξαν το σημείωμα, βγαίνοντας από το αεροπλάνο. Η κίνηση της Τρέισι είχε για εκείνες διπλό νόημα. Ήταν ένα μήνυμα καλωσορίσματος, αλλά και μια πρακτική βοήθεια. Με τα χρήματά αυτά «έβγαλαν» το καλοκαίρι, μένοντας με τον αδελφό τους που ήταν φοιτητής στην Αϊόβα.

Όταν η Άιντα Ζουγκέι διάβασε το σημείωμα, παρατήρησε πως ήταν υπογραμμισμένη η λέξη «ασφαλής». «Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ανακούφιση. Αυτό είναι ένα ασφαλές μέρος, μπορούμε να χτίσουμε ένα μέλλον εδώ», δήλωσε και εξήγησε ότι για αυτό την άγγιξε τόσο το σημείωμα. «Επειδή από τη φρίκη πήγαμε σε αυτή την όμορφη πράξη καλοσύνης».

«Κοιτάξαμε η μία την άλλη και απλά αγκαλιαστήκαμε. Αυτά (τα χρήματα) ήταν τα μόνα που είχαμε. Ήταν απλά απίστευτο ότι κάποιος ήταν πρόθυμος να ξοδέψει τόσα χρήματα για εμάς», είπε από την πλευρά της η αδελφή της, περιγράφοντας τη στιγμή που άνοιξαν τον φάκελο.

Το σημείωμα ήταν ένα «διαμάντι» στο σκοτάδι της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετώπισαν τον πρώτο καιρό στις ΗΠΑ, εξήγησε η Ζουγκέι. Δεν έχει ξεχάσει τη γυναίκα που αρνήθηκε να πάρει τα κέρματα που έδωσε εκείνη και η αδελφή της για να αγοράσουν κάτι. Τους είπε ότι δεν ανήκαν εκεί. Θυμάται τους ανθρώπους που τους έλεγαν να φύγουν ή συζητούσαν αν συγκεκριμένοι μετανάστες αξίζουν να βρίσκονται στην Αμερική.

Έκανε ό,τι μπορούσε να ενσωματωθεί. Παρακολούθησε μαθήματα για την προφορά, για χρόνια δεν ήθελε να μιλά για το γεγονός ότι ήταν πρόσφυγας. «Προσπάθησα να διαγράψω όλη την ταυτότητά μου για να νιώσω αποδεκτή, για να συνειδητοποιήσω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

in.gr