Δύο αδέρφια ανέλαβαν το ελαιοτριβείο του προ-πάππου τους. Και τώρα εξάγουν ως τη Νορβηγία
Just now
6

Τελικά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναλάβεις μια επιχείρηση που έχει ξεκινήσει το μακρινό 1896 και να την πας στο next level; Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και η αδερφή του, Ιωάννα, το έκαναν. Πήραν στα χέρια τους την οικογενειακή επιχείρηση που είχε ξεκινήσει ο προ-πάππους τους. Ήταν το πρώτο ελαιοτριβείο στην Μεσσηνία. Σήμερα, έχουν χτίσει το One & Olive, ένα πολυβραβευμένο και εξαγωγικό brand Premium Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου. Τα προϊόντα τους έχουν φτάσει ως την Νορβηγία, ενώ στα σχέδια τους είναι να πάνε ως την Ασία και τις Αραβικές χώρες.

Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος μιλά στο It’s Possible για το πως είναι να αναλαμβάνεις μια οικογενειακή επιχείρηση, παραθέτει την Νο1 συμβουλή που θα έδινε σε ένα νέο που θέλει να κάνει κάτι ανάλογο, ενώ περιγράφει και τις καινοτομίες που έχουν εφαρμόσει στο δικό τους brand.

Κοιτώντας πίσω στον χρόνο, πότε δημιουργήθηκε η οικογενειακή επιχείρηση σας και πως φτάνουμε μέχρι τη σημερινή της μορφή;

Κοιτώντας πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 1896, βλέπουμε την εικόνα του προ-πάππου μου και της μικρής αγροτικής περιοχής στην ορεινή Μεσσηνία που ζούσε αποκλειστικά από τον πρωτογενή τομέα. Τότε ο προ-πάππους μου, ο παπα-Αποστόλης, έφτιαξε το πρώτο ελαιοτριβείο της περιοχής – με λίθους και τσαντίκες. Η Μεσσηνία είναι η γη του Ελληνικού ελαιολάδου, το οποίο και έθρεφε και συνεχίζει και θρέφει την τοπική κοινωνία.  Από τότε το ελαιόλαδο έγινε το μεράκι και η αγάπη για την οικ. Αναγνωστόπουλου. Το μεράκι και οι γνώσεις της παραγωγής περνά από γενιά σε γενιά.

Ήρθε το σήμερα, η νέα γενιά της οικογένειας. Δώσαμε προτεραιότητα στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και στην εξωστρέφεια για να εξελίξουμε τον τρόπο που λειτουργεί η ελαιοπαραγωγή. Σήμερα η εταιρεία Αναγνωστόπουλος μέσω της καθετοποιημένης γραμμής λειτουργεί δύο καινοτόμες μονάδες παραγωγής ελαιολάδου στο Μάνεσι και στο Τρίκορφο Μεσσηνίας καθώς και τυποποιητική μονάδα. Έχουμε εφαρμόσει καινοτόμες μεθόδους στην παραγωγής και συνεχίζουμε την έρευνά μας για νέες μεθόδους, αλλά παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην αυθεντικότητα του ελαιολάδου.

Την αγάπη την «κλείσαμε» σε ένα μπουκάλι και δώσαμε το όνομα One & Olive για την μία και μοναδική μας αγάπη, την ελιά.

Σήμερα το One & Olive είναι ένα πολυβραβευμένο και εξαγωγικό brand Premium Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου. Έχει βραβευθεί από διεθνείς διαγωνισμούς για την καινοτομία και την ποιότητα ενώ έχει αναδειχθεί και για το design του brand. Μάλιστα η συγκομιδή 2018-2019 αναδείχθηκε ως το Καλύτερο Ελληνικό Ελαιόλαδο και Καλύτερο Ελαιόλαδο Κορωνέικης Ποικιλίας Παγκοσμίως. Αυτό το βραβείο ήταν η μεγαλύτερή μας επιβράβευση, μιας και όλη η χώρα αντιμετώπιζε πολλές προκλήσεις στην ελαιοπαραγωγή.

Τελικά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να αναλάβει μια «έτοιμή» οικογενειακή επιχείρηση και να την πάει στο next level; Είναι ένα μεγάλο θέμα πάνω στο οποίο ακούμε αρκετές απόψεις γενικότερα

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν αρκετά πλεονεκτήματα όσο και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα…

Διαβάστε την συνέχεια στο itspossible.gr