«Εννέα μαθήματα ζωής που μακάρι να ήξερα στα 27 μου»: Αναλύει μια career coach
6 months, 6 days ago
6

«Σε ηλικία 57 ετών μπορώ να κοιτάω πίσω και να βλέπω τη ζωή μου σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σε σύγκριση με το πως την έβλεπα όταν ήμουν 40, 30 ή 20. Πολλά από αυτά που πίστευα ότι ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και την ευτυχία μου όταν ήμουν στα 20 μου και στα 30s, αποδείχθηκαν λανθασμένα». Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο της στο αμερικανικό Thrive Global, η career coach, Kathy Caprino.

Όπως εξηγεί, οι άνθρωποι βλέπουν διαφορετικά τα δεδομένα σε μικρές ηλικίες. Ενώ σε αυτό παίζουν ρόλο πολλοί εξωτερικοί παράγοντες και παγιωμένες αντιλήψεις που υπάρχουν στην κάθε κοινωνία. Η ίδια έχει κοουτσάρει χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία 12 χρόνια. Και έχει καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα. Στέκεται σε 9 συγκεκριμένα μαθήματα ζωής, τα οποία όπως λέει θα έδινε στον 27χρονο εαυτό της, αν μπορούσε να τον γνωρίσει.

«Εάν τα ήξερα αυτά πριν από 30 χρόνια, δεν θα είχα χάσει τόσο χρόνο και ενέργεια σε λάθος επιλογές» τονίζει η Kathy Caprino.

1# Πάρε μια γενναία απόφαση, για αυτό που θες: Όπως σημειώνει η career coach, ακριβώς επειδή τα πλαίσια στις κοινωνίες είναι συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι απλά συμβιβάζονται και δεν βρίσκουν το θάρρος να κάνουν ό,τι που πραγματικά θέλουν. Να είναι αυτό που θέλουν οι ίδιοι, και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι για αυτούς. «Προτού να είναι πολύ αργά, θα πρέπει να βρεις το θάρρος και να κάνεις μια ισχυρή κίνηση σχετικά με το ποιος θέλεις να είσαι στον κόσμο και τι υποστηρίζεις», τονίζει.

2# Μην συμβιβαστείς ψυχικά: Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να συμβιβαστείτε. Ίσως το μέγεθος του σπιτιού σας, τη γεωγραφική θέση της δουλειάς σας, τη διάρκεια της μετακίνησης σας ή το που θα πάτε για καλοκαιρινές διακοπές. Αλλά δεν είναι ΟΚ να υπονομεύσετε την ψυχή σας. Εάν το κάνετε, θα προκύψουν καταστροφικά αποτελέσματα. Με απλά λόγια, πρέπει να είσαι χαρούμενος όταν κοιμάσαι το βράδυ.

3# Επίλεξε προσεκτικά τους ανθρώπους γύρω σου: Οι άνθρωποι που θα έχεις μαζί σου, είτε στα επαγγελματικά είτε στα προσωπικά, θα επηρεάσουν πολύ την ζωή σου. Διάλεξε προσεκτικά το ποιους θα βάλεις δίπλα σου. Και αν κάποιοι στην πορεία δεν σου ταιριάζουν, μη διστάσεις να φύγεις μακριά.

4# Μην περιμένεις ούτε λεπτό για να εκφράσεις την δημιουργικότητα σου: Η αλήθεια είναι αυτή. Οι συγγραφείς γράφουν, οι ζωγράφοι ζωγραφίζουν, οι χορευτές χορεύουν. Απλά κάντε το πράγμα που είστε γεννημένοι να κάνετε. Δεν χρειάζεται να αφήσεις όλη την καριέρα σου να περάσει, για να βγάλεις την δημιουργικότητα σου. Απλά σήκωσε το πινέλο και αρχίστε να ζωγραφίζεις σήμερα. Αυτό το βήμα θα βελτιώσει τη ζωή σου.

Διαβάστε την συνέχεια στο itspossible.gr