ΗΠΑ : Ο κοροναϊός σπρώχνει τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους στην πρόωρη σύνταξη
3 years, 3 months ago
6

Τόσο οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας που απολύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, όσο και οι δυνητικοί εργοδότες τους, διστάζουν απέναντι στην επιστροφή τους στην αγορά εργασίας, εξαιτίας των κινδύνων που διατρέχουν από τον ιό

Πριν την πανδημία, η Αμερική είχε την ισχυρότερη αγορά εργασίας εδώ και δεκαετίες. Η κατάσταση, πλέον έχει αντιστραφεί. Για τους ηλικιωμένους που έμειναν φέτος άνεργοι, η κατάσταση της αγοράς εργασίας δυσχεραίνει τις πιθανότητές τους να επαναπροσληφθούν όταν η οικονομία ανακάμψει, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να παίρνουν πρόωρη σύνταξη.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχασε περισσότερες από 22 εκατ. θέσεις εργασίας φέτος την άνοιξη, κατάφερε όμως να ανακτήσει περισσότερες από τις μισές στους μήνες που ακολούθησαν. Όμως ακριβώς όπως και η οικονομική ανάκαμψη, έτσι και η βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας ήταν ανομοιογενής.

«Η συμμετοχή των νεαρών εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό έχει επανέλθει ήδη σχεδόν πλήρως –πιθανώς αντανακλώντας και τον μικρότερο κίνδυνο που διατρέχουν από τον ιό, αλλά και τη μείωση στις εγγραφές στα πανεπιστήμια- ενώ η συμμετοχή μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων και γυναικών ανακάμπτει με πιο αργούς ρυθμούς», έγραψε ο Joseph Briggs, οικονομολόγος της Goldman Sachs, σε υπόμνημά του προς τους πελάτες του στις αρχές του μήνα.

Το Νοέμβριο, η συμμετοχή στην αγορά εργασίας κυμαινόταν στο 61,5% σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία Απασχόλησης. Δηλαδή, 1,9% χαμηλότερα από τον δείκτη του Φεβρουαρίου, πριν η οικονομία «παγώσει» λόγω του ιού.

Ο Briggs εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 830.000 «πλεονάζοντες συνταξιούχοι» τον Οκτώβριο, εκπροσωπώντας περίπου το ένα τέταρτο της διαφοράς μεταξύ της αγοράς εργασίας πριν την πανδημία και της σημερινής εικόνας της.

«Δεν είμαστε έτοιμοι, σωματικά ή πνευματικά, να συνταξιοδοτηθούμε», δήλωσε η Rachel E. από τη Βιρτζίνια στο CNN, ζητώντας να μη δημοσιευθεί το πλήρες όνομά της.

Η 66χρονη πρώην εργολάβος της κυβέρνησης των ΗΠΑ απολύθηκε τον Απρίλιο.

«Βρέθηκα από τα εξαψήφια ετήσια εισοδήματα που αποκόμιζα από τη δουλειά μου στη φτώχεια, μόνο με μια λέξη: Απολύεσαι. Ουσιαστικά με εξώθησαν στη συνταξιοδότηση», εξήγησε η Rachel στο CNN.

Η επιστροφή στην εργασία την τρομάζει, εξαιτίας του κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Οι εργοδότες διστάζουν επίσης να προσλάβουν μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, οι οποίοι θα ήταν πιο επιρρεπείς στον ιό, συνεχίζει η Rachel.

Από τη στιγμή που θα συνταξιοδοτηθούν, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν στην πρόωρη σύνταξη θα καταλήξουν στις στατιστικές των μόνιμων απωλειών θέσεων εργασίας, κάτι για το οποίο οι οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχίες ήδη από την έναρξη της πανδημίας.

Η μόνιμη ανεργία αποτελεί βαρίδι για την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαιτέρως σε μια οικονομία όπως αυτή των ΗΠΑ, που στηρίζεται στις καταναλωτικές δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα Census Pulse Household, δείχνει ότι περισσότεροι εργαζόμενοι έκαναν αίτηση για πρόωρη καταβολή των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλειας φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, τονίζει ο Briggs.

Με την πάροδο του χρόνου, η τάση πρόωρης συνταξιοδότησης θα πρέπει να ανακοπεί, συμπληρώνει ο Briggs, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των συνταξιούχων θα αρχίσει να εξισορροπείται από τον μειούμενο αριθμό συνταξιοδοτήσεων στη διάρκεια των ετών που θα ακολουθήσουν.

Όμως αυτό δεν θα παρηγορήσει εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την καριέρα τους εξαιτίας της πανδημίας.

in.gr