Κοροναϊός : Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Αττικής
3 years, 3 months ago
6

Νέα πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποίησα σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Την κρισιμότητα της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα, τα οποία διογκώθηκαν στην περίοδο της πανδημίας αναδεικνύουν ιατροί και νοσηλευτές, που πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Με αιτήματα την καταβολή Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση, μονιμοποίηση εκτάκτων και επίταξη χωρίς αστερίσκους του ιδιωτικού τομέα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανό στις πύλες των νοσοκομείων. 

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κούτρας, «σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι νεκροί είναι καθημερινά περίπου εκατό στην χώρα και τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά. Δυστυχώς έχουμε έντεκα νεκρούς συναδέλφους από κοροναϊό και μέσα σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση επιμένει να μη δικαιώνει τους υγειονομικούς, να μη τους αναγνωρίζει βάζοντας τους στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, εξακολουθεί να μη κάνει προσλήψεις, κατεβάζει έναν προϋπολογισμό ο οποίος μειώνει και άλλο τα κονδύλια για την υγεία και είναι πολύ μεγάλη πρόκληση». 

Ο κ. Κούτρας, όπως αναφέρει το GRTimews στη συνέχεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους «προσπαθώντας να τους ενοχοποιήσει για τη διασπορά, κάνοντας ΕΔΕ και εκδικητικές μετακινήσεις, όπως τον πρόεδρο των του «Αγίου Σάββα», τον οποίο κάνανε εκδικητική στη ΜΕΘ του » Σωτηρία», τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι μπορεί η προσέλευση των ασθενών με κοροναϊό να παρουσιάζει μείωση, ωστόσο η πίεση συνεχίζεται αφού μόνο στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται περίπου 200 ασθενείς και σε περίπτωση ενός τρίτου κύματος τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά αν δεν ενισχυθεί και δε θωρακιστεί το ΕΣΥ.

Τα παραπάνω βασικά αιτήματα τόνισε και ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Χρήστος Τζελέπης, προσθέτοντας παράλληλα ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι του ΕΣΥ νοσούν με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και άλλο η λειτουργία των νοσοκομείων. «Η εξουθένωση και η επιβάρυνση του προσωπικού είναι ένα ζήτημα που πραγματικά δε ξέρουμε πόσο χρόνο θα αντέξει χωρίς νέες προσλήψεις», σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα και ουσιαστικά τα νοσοκομεία της χώρας.Ότι το προσωπικό των νοσοκομείων βρίσκεται στα όρια του και ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο, τόνισε με τη σειρά της και η αντιπρόεδρος των εργαζομένων, Παναγιώτα Αλατζά. «Αρρωσταίνουν συνέχεια και αντικαθίστανται πριν ακόμα καλυτερεύσουν. Για αυτό ζητήσαμε από την αρχή πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να ενταχθούν στην πανδημία και στον πόλεμο που έχουν στην κυριολεξία τα δημόσια νοσοκομεία «, επισήμανε.

Την ίδια στιγμή, κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της σημερινής μέρας δράσης.

Στη Νίκαια, οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ΓΚ Νίκαιας. Μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας – Ρέντη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των υγειονομικών για άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ένταξη στα ΒΑΕ χωρίς αναδρομικό επασφάλιστρο τώρα, κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του «βοηθήματος» ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Υγεία. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα – επιδόματος αδείας κλπ.

Στο «Λαϊκό», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

in.gr