Lockdown : Το παρασκήνιο της σύσκεψης που προκάλεσε πανικό στο λιανεμπόριο
3 years, 16 days ago
6

Σαν… κεραυνός εν αιθρία έσκασε το βράδυ της Παρασκευής η είδηση για έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων με θέμα το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, η οποία εν τέλει εισηγήθηκε να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε αυτές τις περιοχές

Σαν… κεραυνός εν αιθρία έσκασε το βράδυ της Παρασκευής η είδηση για έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων με θέμα το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, η οποία εν τέλει εισηγήθηκε να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε αυτές τις περιοχές.

Την ανησυχία των ειδικών για την κατάσταση στις τρεις αυτές περιοχές έδειξαν με όσα είπαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια έκανε λόγο για αύξηση 28% των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας πως η συμπρωτεύουσα έχει σήμερα πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως «η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα».

Ο ίδιος εξήγησε πως «η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid».

Το παρασκήνιο της σύσκεψης για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν οι επιδημιολόγοι της χώρας μας πήραν στα χέρια τους τα στοιχεία των δύο τελευταίων ημερών.

Αμέσως, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας σήμαναν κόκκινο συναγερμό για τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα.

Αυτομάτως συγκάλεσαν τη σύσκεψη ολόκληρης της επιτροπής των επιστημόνων, όπου μελέτησαν πολύ αυτά τα στοιχεία.

Έτσι αποφάσισαν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις τρεις αυτές περιοχές και μάλιστα οι ίδιοι δεν έδωσαν το πράσινο φως ούτε στα σχέδια για τις δημοτικές μετακινήσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην «μπλοκάρει» τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αφού θέλει αυτές να λειτουργήσουν ως «βαλβίδα» αποσυμπίεσης των πολιτών, οι οποίοι έχουν πιεστεί πάρα πολύ ψυχολογικά.

Το στοιχεία που οδήγησε στην απόφαση

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, ένα συγκεκριμένο στοιχείο ήταν αυτό που οδήγησε στην απόφαση να ανασταλεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις τρεις αυτές περιοχές.

Πρόκειται για τα στοιχεία σοκ από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε 270% αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, στην Κοζάνη τις τελευταίες 10 μέρες παρατηρήθηκε 220% αύξηση στους ανθρώπους που έμπαιναν στα νοσοκομεία, ενώ και στην Αχαΐα το ποσοστό αυτό έφτασε το 164%. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι η Αχαϊα είναι εδώ και πολλές εβδομάδες υπό το καθεστώς «σκληρού» lockdown με τους κρίσιμους δείκτες ωστόσο να μην πέφτουν…

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

in.gr