Μ. Χρυσοχοΐδης ενόψει εορτών: «Δεν είμαστε Σέρλοκ Χολμς… Μετά τις 22:00 όποιος εντοπιστεί θα πληρώνει πρόστιμο»
3 years, 3 months ago
6

Προειδοποίηση: «Δεν θα αφήσουμε να υπάρξουν συνωστισμοί»

Για τα φαινόμενα συνωστισμού ενόψει εορτών, την απαγόρευση κυκλοφορίας, τους διαρκείς αστυνομικούς ελέγχους αλλά και τα μέτρα προστασίας για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, μίλησε στο OPEN ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τηλεδιάσκεψη για την τήρηση των μέτρων την περίοδο των εορτών.

Για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, έστειλε το εξής μήνυμα: «Αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν ρεβεγιόν ή συγκεντρώσεις στο σπίτι, θα υπάρξει καταστροφή. Και όποιος θέλει την καταστροφή, κάνει πολύ κακό. Θα υπάρξει πρόνοια για να μην υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00 και όποιος εντοπιστεί θα πληρώνει πρόστιμο. Απαγορεύεται η κυκλοφορία. Κανείς δεν έχει λόγο να κυκλοφορεί το βράδυ».

Και πρόσθεσε: «Η αστυνομία βρέθηκε στον δρόμο για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει κόπωση. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όπου υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει καταστροφή. Όποτε υπάρχει γιορτή, είναι μαχαιριά στην υγεία μας. Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά φέτος. Δεν είμαστε Σέρλοκ Χολμς αλλά θα κάνουμε τη δουλειά μας για να επιστρέψει το χαμόγελο. Να χαμογελάσουμε ξανά. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα».

Για τα πιο αυστηρά μέτρα που μπορεί να επιβληθούν την Πρωτοχρονιά -σε περίπτωση που τα ακραία φαινόμενα συνωστισμού δεν αποφευχθούν τα Χριστούγεννα- είπε «αλίμονο αν αυτά τα μέτρα δεν εφαρμοστούν. Το τρίτο κύμα του κορωνοϊού θα είναι ολέθριο. Πρέπει να το αποφύγουμε».

Για την περίπτωση της Δυτικής Αττικής, ο κ.Χρυσοχοΐδης επεσήμανε: «Αν αφήναμε τη Δυτική Αττική χωρίς lockdown, θα πλημμύριζε με κορωνοϊό όλη η Αττική. Η Ελλάδα έχει λάβει από τα αυστηρότερα μέτρα. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξουν συνωστισμοί. Βάλαμε το lockdown στη Δυτική Αττική και κάποια στιγμή θα το άρουμε. Το χαλαρό lockdown ήταν μια επιλογή. Όλα γίνονται με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και των ειδικών».

Για το πανεπιστημιακό Σώμα ασφαλείας που πρόκειται να δημιουργηθεί, ανέφερε: «Θα είναι ήπιο, θα υπάρχουν άοπλοι αστυνομικοί, που θα φορούν μια διαφορετική στολή από αυτήν που φορούν οι αστυνομικοί. Το Σώμα θα στεγάζεται στα γραφεία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και θα έχει την εποπτεία να βεβαιώνει εγκληματικές πράξεις. Η δουλειά του Σώματος είναι η προστασία της πανεπιστημιακής περιουσίας. Θα αποτραπούν ακραία φαινόμενα στα πανεπιστήμια. Το Σώμα θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και θα μπορεί να συλλαμβάνει όταν τελείται αδίκημα».

Τέλος, στο ερώτημα γιατί ο Χρήστος Παππάς διαφεύγει της σύλληψης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν κατηγορηματικός: «ι».

Τηλεδιάσκεψη για την τήρηση των μέτρων την περίοδο των εορτών

Το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες, ιδίως τις βραδινές ώρες, οπότε ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και η αυστηροποίηση των ελέγχων σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού μέσω του συγχρωτισμού, τέθηκαν επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στόχος η αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας τις ημέρες των γιορτών.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γγ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Άγγελος Μπίνης, ο γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο γγ Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.