«Μαζί πολεμούσαμε» : Αυτοκρατορική… υποδοχή Ράμα στην «ξαφνική» συνάντηση με Ερντογάν
3 years, 2 months ago
6

Αυτοκρατορική… υποδοχή επιφύλαξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, σε συνάντηση την οποία τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης είχαν χαρακτηρίσει «ξαφνική», αναφέροντας πως στο επίκεντρό της βρισκόταν η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος.

Αυτοκρατορική… υποδοχή επιφύλαξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, σε συνάντηση την οποία τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης είχαν χαρακτηρίσει «ξαφνική», αναφέροντας πως στο επίκεντρό της βρισκόταν η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Πολεμούσαμε μαζί»

Ο Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ράμα, δήλωσε ότι η σύμμαχος Αλβανία είναι φιλική και αδελφική χώρα, τονίζοντας ότι η Τουρκία και η Αλβανία ζούσαν μαζί για αιώνες, πολεμούσαν μαζί και έμειναν ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία των δύο αδελφικών χωρών.

«Μπορούμε να δούμε τα ίχνη της αιώνιας κοινής ιστορίας σε ένα ευρύ φάσμα από τη λογοτεχνία έως την τέχνη, από τη ζωή της σκέψης έως την αρχιτεκτονική», είπε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι από το Ελμπασάν έως την Κορυτσά, από τη Σκόδρα έως τον Αυλώνα υπάρχει η κοινή ιστορία και ο πολιτισμός μας σε κάθε γωνιά της Αλβανίας.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι έκαναν καθήκον τους να ενισχύσουν αυτούς τους δεσμούς, εμπνευσμένους από την παλαιά ιστορία.

Ακολουθεί το βίντεο της υποδοχής που ανάρτησε ο ίδιος ο Ράμα στον λογαριασμό του στο Facebook: 

«Κατά τις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό Ράμα, συζητήσαμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Με την ευκαιρία της επίσκεψης, μόλις υπογράψαμε κοινή πολιτική δήλωση για τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

»Ετσι, έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Αυτό το βήμα που θα κάνουμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα.

«Περιφερειακά και διμερή θέματα»

»Στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε περιφερειακά θέματα καθώς και διμερή θέματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο σε όλα τα είδη πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, πολιτιστικών τομέων.

»Ανταλλάξαμε ιδέες σχετικά με τα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Αλβανία ανέλαβε τη θητεία της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου από την 1η Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιτυχή θητεία της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Αφού ευχήθηκε επιτυχία στον αλβανό πρωθυπουργό σε «αυτήν τη σημαντική αποστολή», ο Ερντογάν είπε ότι η Αλβανία υπέστη δύο μεγάλους σεισμούς στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 26 Νοεμβρίου 2019.

Συνέχισε, αναφέροντας τη βοήθεια της Τουρκίας προς την Αλβανία για την οικοδόμηση 522 κατοικιών στη θέση των σπιτιών που καταστράφηκαν.


Φωτογραφία από το Facebook

Υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε η τελετή ανέγερσης για τους σεισμόπληκτους από την TOKI στην Αλβανία στις 23 Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν τόνισε ότι θα ολοκληρώσουν την κατασκευή τον Αύγουστο του 2021 και θα παραδώσουν αυτά τα σπίτια στους άπορους.

«Μεγάλη σημασία στα ιστορικά μνημεία»

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία με 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και λαμβάνοντας υπόψη τις συμβαλλόμενες υπηρεσίες, είπε:

«Περισσότερες από 600 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, παρέχοντας απασχόληση σε περίπου 15 χιλιάδες αλβανούς αδελφούς. Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Αλβανία, ιδίως στους τομείς των υποδομών και του τουρισμού την επόμενη περίοδο. Ετσι, σκοπεύουμε να φέρουμε την οικονομική μας συνεργασία σε μια νέα διάσταση.

»Αντικατοπτρίζοντας τον κοινό μας πολιτισμό από την οθωμανική περίοδο, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ανασύσταση των ιστορικών μνημείων για το μέλλον.


Φωτογραφία από το Facebook

»Μέσω του TIKA, έχουμε υλοποιήσει πάνω από 500 έργα αποκατάστασης αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ στην Αλβανία.

»Οι υπουργοί πολιτισμού μας μόλις συνεργάστηκαν με τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του ιστορικού τζαμιού Kurşunlu στη Σκόδρα, την πιο σημαντική οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά στην Αλβανία. Ελπίζω να ξεκινήσουμε αυτό το έργο την επόμενη άνοιξη» υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε ότι ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης στις συνομιλίες ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η συνεργασία στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα.

Η τρομοκρατία του… Γκιουλέν

Ειδικά για την τρομοκρατία, τόνισε ότι ότι η Τουρκία και η Αλβανία έχουν την ίδια στάση για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής, όπως τη χαρακτήρισε, οργάνωσης FETO του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.


Φωτογραφία από το Facebook

Πρόσθεσε ότι τα δύο αδελφικά έθνη δεν θα επιτρέψουν στη FETO να δηλητηριάσει τις σχέσεις τους.

Η FETO και ο ηγέτης της με έδρα τις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, ενορχήστρωσαν, σύμφωνα με την Αγκυρα, το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, το οποίο άφησε 251 νεκρούς και σχεδόν 2.200 τραυματίες.

Η Αγκυρα κατηγορεί επίσης τη FETO ότι βρίσκεται πίσω από μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω της διείσδυσης των τουρκικών θεσμών, ιδίως του στρατού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Ικανοποίηση Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελευταία συμφωνία, λέγοντας ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ τους.

«Είμαι βέβαιος ότι έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα σήμερα και όταν αυτές οι πρωτοβουλίες γίνουν πραγματικότητα, οι Αλβανοί και οι Τούρκοι θα δουν τα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ράμα.

Συνέχισε, λέγοντας ότι διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας «ισχυρή βούληση» να ανοίξει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις τους.

Ευχαριστώντας την Τουρκία για βοήθεια στα θύματα του σεισμού του 2019 στην Αλβανία, ο Ράμα υπογράμμισε ότι και αυτοί ήθελαν επίσης να ενισχύσουν τους δεσμούς.

Αναφερόμενος στις ιατρικές προμήθειες της Τουρκίας στη χώρα του εν μέσω της πανδημίας, ο αλβανός πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε «σημαντικές».

Η Τουρκία και η Αλβανία υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της υγείας, της ιατρικής, της εκπαίδευσης και της οικονομίας. 

in.gr