Ο 21χρονος Έλληνας που βρήκε έναν «θησαυρό» στα απόβλητα του καφέ. Και κλείνει συνεργασίες με «γίγαντες»
5 months, 11 days ago
6

Μπορεί να πίνεις καφέ καθημερινά. Σε διάφορες versions. Έχεις σκεφτεί όμως που πάνε τα απόβλητα του καφέ; Μια ελληνική startup δίνει την δική της απάντηση. Η Coffeeco στηρίζεται πάνω σε μια φράση «from trash to treasure».

«Αξιοποιούμε τα οργανικά υπολείμματα του καφέ με σκοπό να βγάλουμε μέσα από αυτά όλες τις θρεπτικές ουσίες που κρύβονται μέσα τους και συνεχίζουν να παραμένουν ενεργές», λέει στο It’s Possible ο συνιδρυτής του project, Μάριος Βλαχογιάννης. Ο ίδιος μαζί με τον έτερο συνιδρυτή Αλέξη Παντζιαρο και όλη την ομάδα τους, «τρέχουν» το project. Όπως εξηγεί, οι ουσίες αυτές είναι γνωστές στην αγορά ως πολυφαινολες και έχουμε μεγάλη αγοραστική αξία και ζήτηση στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών.

Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για το πως ξεκίνησε –κάπως τυχαία- η startup, πως κατάφεραν να κλείσουν συνεργασία με την Nestle Hellas, και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Η startup σας «γεννήθηκε» μέσα στη σχολή Χημικών Μηχανικών, στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Πως έγινε η αρχή και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ένα business project μέσα σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο;

Η ερευνά για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ ξεκίνησε όντως μέσα στα εργαστήρια της σχολής των Χημικών Μηχανικών .Όμως για να γίνει μια ιδέα/ερευνά επιχείρηση , και το πιο σημαντικό βιώσιμη επιχείρηση, πρέπει να βγει έξω από το εργαστήριο .Οπότε η start up μας «γεννήθηκε» μέσα σε έναν επιχειρηματικό διαγωνισμό που είναι και αρκετά σύνηθες για τις περισσότερες νεοφυείς εγχειρήσεις.

Πρόκειται για μια τεράστια συγκύρια .Όλα ξεκίνησαν τον προπέρσινο Μάρτιο οπού και είχα δηλώσει συμμετοχή στο entrepreneurship school ,την συμμετοχή την έκανα εντελώς ασυναίσθητα αφού το πέτυχα τυχαία μια μέρα στο ιντερνέτ και είπα γιατί όχι. Εκεί μας χώρισαν τυχαία σε ομάδες τον 8-9 ατόμων με στόχο να βρούμε μια επιχειρηματική ιδέα και να την παρουσιάσουμε μέσα σε 5 μέρες .Αφού γνωριστήκαμε με την ομάδα προτάθηκε να κάνουμε κάτι με οικολογικό ενδιαφέρον ,εκεί κατευθείαν μου ήρθε στο μυαλό και πρότεινα στους υπολοίπους ότι ύπαρχε δυνατότητα να επεξεργαστείς τα υπολείμματα του καφέ και να βγάλεις μέσα από αυτά πολλές ουσίες μεγάλης αξίας( τις πολυφαινολες). Όμως οι συμπτώσεις δεν σταματάνε εκεί γιατί την επόμενη μέρα οι διοργανωτές είχαν καλέσει κάποιους μέντορες για να μας βοηθήσουν με την επιχειρηματική μας ιδέα .Ένας μέντορας από αυτούς που ήταν Χημικός Μηχανικός και όχι δεν είναι αυτή η σύμπτωση αλλά το ότι εκείνη την περίοδο κάνει ερευνά στο εργαστήριο του για ακριβώς την ίδια ιδέα .Πραγματικά απίστευτο, κάνεις μας δε το πίστευε ,καθίσαμε κατευθείαν όλοι μαζί και πιάσαμε δουλειά την επόμενη κι κόλας μέρα πήγαμε στο εργαστήριο του και δομήσαμε την ιδέα όσο καλύτερα γινόταν .Βγήκαμε πρώτοι σε αυτόν τον διαγωνισμό και σε άλλους 3 αμέσως μετά .Τα πράγματα είχανε πάρει πλέον το δρόμο τους.

Οι Αλέξης Παντζιαρος και Μάριος Βλαχογιαννης

Τι ακριβώς κάνει η Coffeco;

Η Coffeco στηρίζεται πάνω σε μια φράση from trash to treasure, να αξιοποιούμε δηλαδή ότι οι υπόλοιποι θεωρούν ότι είναι για πέταμα. Τι κάνουμε λοιπόν: αξιοποιούμε τα οργανικά υπολείμματα του καφέ με σκοπό να βγάλουμε μέσα από αυτά όλες τις θρεπτικές ουσίες που κρύβονται μέσα τους και συνεχίζουν να παραμένουν ενεργές. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές στην αγορά ως πολυφαινολες και έχουμε μεγάλη αγοραστική αξία και ζήτηση στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών.

H Coffeco ουσιαστικά δεν ανακάλυψε μια καινούργια ιδέα, αλλά μια καινούργια ευκαιρία μέσα σε αυτά τα υπολείμματα τα οποία κακώς πετιούνται ανεκμετάλλευτα σε τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο, της τάξεων των χιλιάδων τόνων.

Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, πόσα απόβλητα καφέ δημιουργούνται στην Ελλάδα αλλά και στο όλο τον κόσμο σε ένα βάθος χρόνου;

H Coffeco ουσιαστικά δεν ανακάλυψε μια καινούργια ιδέα αλλά μια καινούργια ευκαιρία μέσα σε αυτά τα υπολείμματα τα οποία κακώς πετιούνται ανεκμετάλλευτα σε τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο της τάξεως των χιλιάδων τόνων. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα πάνω…

Διαβάστε την συνέχεια στο itspossible.gr