Πλαφόν στις τιμές των τεστ κορωνοϊού: 40 ευρώ για μοριακό και 10 ευρώ για rapid test
3 years, 4 months ago
6

Οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων ανίχνευσης κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε κάθε ιδιώτη πάροχο

Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων οδηγούν το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των τεστ κορωνοϊού.  Πως αντέδρασε  ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή και οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανακοινώνοντας την επιβολή ανώτατης τιμής στα τεστ κορωνοϊού.

«Σήμερα και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους».

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  • ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, τα 40 ευρώ
  • ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα 10 ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία. Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε την κοινωνία από κάθε αθέμιτη εμπορική πρακτική. Όποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών» είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει τα εγκληματικά της λάθη τόσους μήνες»

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσου Ηλιόπουλου για το πλαφόν στα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού:

«Όταν από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε το αυτονόητο, δηλαδή δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ ήταν ιδεοληπτικός. Οχτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, αφού έχει βγει εκτός ελέγχου και αφού άφησαν τόσο καιρό τον κόσμο να πληρώνει 100 και 150 ευρώ το τεστ προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, η κυβέρνηση θυμήθηκε να βάλει πλαφόν στην τιμή τους, επιβεβαιώνοντας τα εγκληματικά της λάθη τόσους μήνες. Μόνη λύση η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε τεστ με συνταγογράφησή τους».

newsbreak.gr