Προσωρινό «όχι» στο εμβόλιο της AstraZeneca και από Σουηδία, Λετονία
3 years, 1 month ago
6

Προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Σουηδίας και της Λετονίας, ανεβάζοντας συνολικά σε 17 τις χώρες της Ε.Ε. που έχει λάβει ανάλογα μέτρα

Την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι αρχές της Σουηδίας και της Λετονίας, «για προληπτικούς λόγους» όπως διευκρίνησαν, προστιθέμενες έτσι στη μακρά λίστα των χωρών –κυρίως ευρωπαϊκών- που έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις.

Η υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει 10 περιπτώσεις θρομβώσεων και μία περίπτωση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε άτομα, στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις πιθανές παρενέργειές του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ανάλογη είναι η απόφαση που έλαβε σήμερα και η Λετονία.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν «την προσωρινή αναστολή» της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για έως δύο εβδομάδες και για όσο διάστημα ελέγχεται στο σκεύασμα, όπως ανακοίνωσαν.

Ανέφεραν, πάντως, ότι δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα από τη χορήγησή του.

«Η απόφαση βασίζεται σε αναφορές από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες για θρομβώσεις και αντίστοιχα περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου», εξηγούν οι αρμόδιες αρχές της Λετονίας. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον εμβολιασμό με σοβαρά προβλήματα υγείας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αφού αρκετές χώρες ανέφεραν πιθανές παρενέργειες.

in.gr