Στα όρια εξαθλίωσης χιλιάδες δικηγόροι λόγω του κορονοϊού
3 years, 4 months ago
6

Βοήθημα 250 ευρώ πήραν 300 δικηγόροι από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους αντιμετωπίζουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα λόγω των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκτός από τα αυτόφωρα και δίκες που παραγράφονται, ελάχιστες νομικές πράξεις διενεργούνται στα δικαστήρια όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι δικηγόροι που δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα μετά τη νέα παράταση της καραντίνας, διαφαίνεται πως τα δικαστήρια της χώρας θα επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία μετά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου με χιλιάδες δικηγόρους να παραμένουν στο …σπίτι και όχι στους χώρους εργασίας.

Τα επιδόματα των 600 ευρώ που τους δόθηκε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και αυτό που έπεται στη δεύτερη φάση ύψους 800 ευρώ, δεν μπορούν να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

«Τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας όσο και τώρα υπάρχει μια καταβαράθρωση του εισοδήματος των δικηγόρων. Γι’ αυτό επιμένουμε να μείνουν ανοικτά τα δικαστήρια αυτό το διάστημα και να μην κλείσουν, ώστε οι δικηγόροι να βγάζουν λεφτά από τη δουλειά τους και όχι να ζουν με τα επιδόματα», μας δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης.

Και συμπληρώνει:

«Δύο φορές πιο δύσκολα είναι στους νέους δικηγόρους όπως και στους νέους επιστήμονες γενικότερα που πλήττονται πολύ περισσότερο».

Βοήθημα από το ΔΣΠ

Από την πλευρά της η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά έλαβε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πιο αδύναμων οικονομικά συναδέλφων τους.

Με εισοδηματικά κριτήρια χορηγήθηκε βοήθημα ύψους περίπου 250 ευρώ σε 300 μέλη του ΔΣΠ που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν απευθείας από το ταμείο του συλλόγου.

Πάντως, όπως μας δήλωσε ο κ. Σταματογιάννης στόχος είναι να δημιουργηθεί Ταμείο Αλληλεγγύης των δικηγόρων μέσω παρακράτησης ποσού ύψους 5 ευρώ από τα μέλη του ΔΣΠ.

Μέτρα στήριξης ζητά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων

Τα προβλήματα επιβίωσης για χιλιάδες δικηγόρους εν μέσω της πανδημίας, έχει επισημάνει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία ζητά την οικονομική στήριξη του κλάδου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια ζητά:

  • Αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • Μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης
  • Ενοποίηση των κριτηρίων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση/ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με την μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων, προκειμένου να μην αποκλειστεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό
  • Μείωση του μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων, λαμβανομένης υπόψη της εξαγγελίας της Κυβέρνησης για υποχρεωτική τηλεεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.

Πρόγραμμα άσκησης νέων δικηγόρων στα δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία

Μια πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι δικηγόροι, αναμένεται να αποτελέσει το πρόγραμμα άσκησης ασκούμενων δικηγόρων στα Δικαστήρια, στις Εισαγγελίες και σε δικηγορικά γραφεία.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου 2021, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνολικά 1.600 ασκούμενοι δικηγόροι θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Πληροφοριακό υλικό μπορούν να βρουν οι υποψήφιοι ασκούμενοι δικηγόροι και οι ενδιαφερόμενες δικηγορικές εταιρείες/γραφεία, στο πληροφοριακό σύστημα της Ολομέλειας (portal.olomeleia.gr).