Σύζυγος πρώην τραπεζίτη «ξετίναζε» δέκα χρόνια τα Harrods – Τώρα πρέπει να πει… πού έβρισκε τα λεφτά!
3 years, 3 months ago
6

H Ζαμίρα Χατζίγιεβα για μια δεκαετία «ξετίναζε» το Harrods ξοδεύοντας περίπου 1 εκατομμύριο λίρες τον χρόνο στο πολυτελές πολυκατάστημα

Μια γυναίκα που ξόδευε 1 εκατομμύριο λίρες τον χρόνο στο Χάροντς μπορεί να χάσει σύντομα το πολυτελές σπίτι της, αξίας 15 εκατ. λιρών, και άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, αν δεν αποκαλύψει την πηγή του πλούτου της, έπειτα από έρευνα «βρώμικου χρήματος» που διεξήγαγαν βρετανικές Αρχές.

Η Ζαμίρα Χατζίγιεβα, σύζυγος του πρώην επικεφαλής της κρατικής τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν που εκτίει ποινή κάθειρξης για απάτη, έχασε την τελευταία ευκαιρία να ασκήσει έφεση εναντίον απόφασης δικαστηρίου που την υποχρέωνε να αποκαλύψει από πού προήλθαν τα τεράστια χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στην κατοχή της.

Αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση, όπως επισημαίνει η Guardian, η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 22 εκατομμυριων λιρών, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας της στο Νάιτσμπριτζ, στο κεντρικό Λονδίνο, και ενός γηπέδου γκολφ στο Μπέρκσαϊρ αξίας 11 εκατομμυρίων λιρών.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέρριψε την αίτηση χορήγησης άδειας για άσκηση έφεσης της Χατζίγιεβα ενάντια στην «εντολή ανεξήγητου πλούτου» (Unexplained Wealth Order – UWO) που έχει εκδώσει εις βάρος της η NCA. Η Χατζίγιεβα είχε ήδη αποτύχει νωρίτερα να πείσει το εφετείο και το ανώτατο δικαστήριο να ανατρέψουν την εντολή, η οποία εκδόθηκε το 2018.

Ο Γκρεμ Μπίγκαρ, γενικός διευθυντής του εθνικού κέντρου οικονομικούν εγκλήματος της NCA χαιρέτισε αυτήν την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική προκειμένου οι «εντολές ανεξήγητου πλούτου» να καθιερωθούν ως ένα ισχυρό εργαλείο για έρευνες οικονομικής φύσης. Αυτή ήταν η πρώτη UWO που εκδόθηκε και η NCA έδειξε αποφασιστικότητα στη μάχη της για να ισχύσει, παρά τις νομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η κυρία Χατζίγιεβα δεν έχει άλλες νομικές οδούς για να ασκήσει έφεση. Τώρα θα υποχρεωθεί να δώσει στην NCA τις πληροφορίες που ζητάμε σε σύνδεση με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία».

Η Χατζίγιεβα είχε εμφανιστεί πέρυσι στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, όταν η Guardian και άλλες εφημερίδες κέρδισαν τη δικαστική μάχη για τη δημοσίευση των εξωφρενικών αγορών που έκανε σε ετήσια βάση. Όπως είχε αποκαλυφθεί, η σύζυγος του πρώην τραπεζίτη είχε ξοδέψει πάνω από 16 εκατ. λίρες μόνο στο Harrods το διάστημα 2006-2016. Όπως φαίνεται, χρησιμοποιούσε το πολυτελές πολυκατάστημα ακόμα και για καθημερινές αγορές της, έχοντας ξοδεύοντας 24.000 λίρες σε καφέ και τσάι, 10.000 λίρες σε φρούτα και λαχανικά και 32.000 σε σοκολατάκια Godiva.

Η ίδια η Χατζίγιεβα αρνείται ότι έχει την παραμικρή ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες και ισχυρίζεται μέσω των δικηγόρων της ότι ο άνδρας της διώχθηκε για πολιτικούς λόγους.