Το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό θα είναι σε μορφή τζελ και θα απλώνεται στις μασχάλες
3 years, 2 months ago
6

Ο άνδρας θα το απλώνει καθημερινά στις μασχάλες του και στα μπράτσα του

Τα αντισυλληπτικά για γυναίκες μπορεί να είναι διαθέσιμα εδώ και 60 χρόνια, αλλά από τη δεκαετία του ’50 οι επιστήμονες έχουν αποτύχει επανειλημμένα να ανακαλύψουν τρόπους αντισύλληψης για τους άνδρες, εκτός των προφυλακτικών και της μόνιμης βαζεκτομής.  Τώρα, όμως, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το 2021 μπορεί να είναι η χρονιά που θα κυκλοφορήσει το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό, και μάλιστα παρουσιάζουν τις τρεις επικρατέστερες εκδοχές του.

Το αντισυλληπτικό σε μορφή τζελ, το οποίο ο άνδρας θα απλώνει καθημερινά στις μασχάλες του και στα μπράτσα του, θεωρείται το πιο πιθανό για να είναι διαθέσιμο το νέο έτος. Περιέχει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και την ουσία οξική σεγεστερόνη (Nestorone), και δοκιμάζεται στη Βρετανία από τον Richard Anderson του Edinburgh University και στις ΗΠΑ από την Christina Wang του Los Angeles Biomedical Research Institute. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι διακόπτει την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Η δεύτερη εκδοχή του ανδρικού αντισυλληπτικού βασίζεται στο πειραματικό φάρμακο διμεθανδρολόνη undecanoate (DMAU) και μπορεί να χορηγηθεί με τη μορφή χαπιού ή ένεσης. Η Stephanie Page του Washington University, που διεξήγαγε κλινικές δοκιμές σε 100 άνδρες, δήλωσε στο «Good Health» ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Τέλος, ερευνητές του Indian Council of Medical Research της Ινδίας ανέπτυξαν αναστρέψιμη χημική βαζεκτομή που προσφέρει αντισύλληψη με επιτυχία 97,3% για 13 χρόνια. Η τεχνική προβλέπει τη χορήγηση με ένεση του πλαστικού μηλεϊνικού ανυδρίτη στυρολίου στους αγωγούς του σπέρματος, ώστε να μπλοκαριστούν.