«Βάλε στην άκρη το 10%»: 7 μυστικά από την Αρχαία Βαβυλώνα για να γίνεις πλούσιος ξεκινώντας από το μηδέν
1 minute ago
6

Τελικά, τι κάνουν κάποιοι άνθρωποι και καταφέρνουν να γίνουν πλούσιοι, ξεκινώντας από το μηδέν; Όχι, δεν έχουν κάποιο… μαγικό χάρισμα. Ούτε βασίζονται στην καλή τύχη. Στην πραγματικότητα, εφαρμόζουν κάποιες τακτικές και σε βάθος χρόνους αρκετοί από αυτούς έχουν σπουδαία αποτελέσματα.

Τακτικές σαν αυτές, μπορείς να μάθεις και εσύ. «Είναι πρακτικό. Αυτό που ξέρει ο ένας μπορούν να το μάθουν και οι άλλοι», αναφέρει ο George S. Clayson στο κλασικό έργο του The Richest Man In Babylon. Η συλλογή από παραβολές του Clayson, βασισμένη στην αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, ξεκινά με την ιστορία του Arkad, γιου ενός ταπεινού εμπόρου, που καταφέρνει να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα, χάρη στη σοφία που απέκτησε από τον πλούσιο Algamish.

Ελπίζοντας να μετατρέψει την πόλη στην πιο πλούσια του κόσμου, ο βασιλιάς της Βαβυλώνας ζητά από τον Arkad να μοιραστεί το «μυστικό του πλούτου» με τους συμπολίτες του. Ο Arkad υπακούει και μέσα σε επτά μέρες διδάσκει σε 100 ανθρώπους αυτό που αποκαλεί «οι επτά θεραπείες για ένα αδύνατο πορτοφόλι». Εδώ είναι τα 7 «μυστικά» προσαρμοσμένα στην εποχή μας:

1# Άρχισε να παχαίνεις το πορτοφόλι σου

Ο Arkad συμβουλεύει τους «μαθητές» του να κρατούν στην άκρη τουλάχιστον το 10% των εισοδημάτων τους. «Για κάθε δέκα νομίσματα που τοποθετείς στο πορτοφόλι σου, βγάλε και χρησιμοποίησε μόνο εννέα. Το πορτοφόλι σου θα αρχίσει να παχαίνει αμέσως και το αυξανόμενο βάρος του θα έχει όμορφη αίσθηση στο χέρι σου και θα φέρει ικανοποίηση στην ψυχή σου», αναφέρει.

2# Να ελέγχεις τα έξοδά σου

Το επόμενο βήμα είναι απλώς να ξοδεύεις λιγότερα από αυτά που βγάζεις, κάτι που είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται, καθώς στην υπερκαταναλωτική μας κοινωνία είναι απίστευτα εύκολο να ξεφύγει κανείς στα έξοδά του, ενώ ακόμα και όταν αυξάνονται τα εισοδήματα, οι άνθρωποι τείνουν να αυξάνουν και τις σπατάλες τους. «Αυτά που ο καθένας μας αποκαλεί ‘αναγκαία έξοδα’ θα αυξάνονται πάντα και θα εξισώνονται με τα εισοδήματά μας, εκτός και αν αποφασίσουμε το αντίθετο», σημειώνει ο Arkad. «Μην μπλέκεις τα αναγκαία έξοδα με τις επιθυμίες σου».

3# Πολλαπλασίασε τον χρυσό σου

Έχοντας ακολουθήσει τις προηγούμενες συμβουλές, επόμενο βήμα είναι να «αυγατίσουν» τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν. «Ο χρυσός που μπορούμε να κρατήσουμε από τα εισοδήματά μας είναι μόνο η αρχή», λέει ο Arkad. «Τα έσοδα που αυτός θα φέρει θα χτίσουν τις περιουσίες μας… Μάθε να κάνεις τον θησαυρό σου να δουλεύει για σένα. Κάνε τον σκλάβο σου. Κάνε τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του να δουλεύουν για σένα». Με απλά λόγια επένδυσε.

4# Προστάτευσε τους θησαυρούς σου από την απώλεια

Πάντα υπάρχει κάποιο ρίσκο όταν κανείς επενδύει οπουδήποτε, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε έξυπνοι όταν επιλέγουμε πού θα επενδύσουμε τα χρήματά μας. «Η πρώτη λογική αρχή της επένδυσης είναι η ασφάλεια του αρχικού κεφαλαίου σου», λέει ο Arkad. «Είναι σοφό να γοητευτείς από τα μεγάλα κέρδη όταν το αρχικό σου κεφάλαιο μπορεί να χαθεί; Εγώ λέω πως δεν είναι. Η ποινή του ρίσκου είναι η πιθανή απώλεια. Μελέτησε προσεκτικά προτού αποχωριστείς τον θησαυρό σου κάθε διαβεβαίωση ότι θα είναι ασφαλής. Μην παρασύρεσαι από τις δικές σου ρομαντικές επιθυμίες να γίνεις πλούσιος γρήγορα».

Διάβασε την συνέχεια της λίστας στο itspossible.gr