Η Αργεντινή εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου για τέταρτη συνεχή φορά
5 years, 9 months ago
6

 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και είναι η μοναδική διοργάνωση που μπορεί να καθηλώσει ολόκληρο τον πλανήτη, αφού συμμετέχουν κορυφαίες ομάδες, κορυφαίοι παίκτες, ξεδιπλώνονται νέα ταλέντα και οι ανατροπές γίνονταιι μέρος της ποδοσφαιρικής καθημερινότητας.

Είναι κάποιοι αγώνες που επιβεβαιώνουν ότι το ποδόσφαιρο είναι «ο βασιλιάς των σπορ» και η αναμέτρηση Γαλλίας-Αργεντινής ήταν ένας από αυτούς. Το συγκλονιστικό αυτό παιχνίδι είναι ένα από εκείνα που θα μείνουν στη ιστορία και όλοι θα το θυμούνται για πολλά χρόνια μετά, αφού η Γαλλία κατάφερε να πάρει την πρόκριση μέσα από τα χέρια της Αργεντινής και να περάσει στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Αργεντινής, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που ηττήθηκε σε αγώνα που έβαλε τρία γκολ.

Η ομάδα της Αργεντινής έχει συμμετάσχει σε πάνω από 430 αναμετρήσεις σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου τα τελευταία σχεδόν 100 χρόνια, και όποτε κατάφερε να σημειώσει τουλάχιστον τρία τέρματα, εξασφάλιζε και τη νίκη. Ωστόσο στον αγώνα απέναντι στη Γαλλία για τη φάση των «16» αυτό το σερί διακόπηκε και η Αργεντινή έχασε πρώτη φορά με 4-3.

Ο μόλις 19 ετών Κιλιάν Εμπαπέ, επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γαλλίας, βγάζοντας ασπροπρόσωπο τον Ντιντιέ Ντεσάν για την επιλογή του. Πετυχαίνοντας δύο γκολ και έχοντας κερδίσει ένα πέναλτι, κατάφερε να βοήθησε καθοριστικά τους «τρικολόρ» να επικρατήσουν της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι.

Για την «Αλμπισελέστε», αυτή ήταν η τέταρτη φορά που αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η αρχή έγινε το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, όταν έχασε στους προημιτελικούς από τη διοργανώτρια χώρα και μάλιστα, στα πέναλτι.

Το 2010 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, η Αργεντινή, υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Μαραντόνα και με τον Μέσι πλέον ως βασικό, έμελλε να έχει ακριβώς την ίδια τύχη. Όμως, σ’ εκείνο τον αγώνα, η ήττα που υπέστη από τη Γερμανία ήταν συντριπτική, αφού δέχθηκε τέσσερα γκολ, χωρίς να καταφέρει να σημειώσει κανένα.

Το 2014, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, η Αργεντινή είχε ίσως την πιο σημαντική ευκαιρία για να κατακτήσει το τρόπαιο. Έφτασε στον τελικό με αντίπαλο για άλλη μια φορά τη Γερμανία, όμως ο Γκέτσε με το γκολ που σημείωσε στην παράταση (στο 113’) της στέρησε τον τίτλο. Έτσι η Αλμπισελέστε, έγινε για τρίτη φορά η τραγική φιγούρα της βραδιάς.

Και ερχόμαστε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όπου τα πράγματα για την Αργεντινή δεν ξεκίνησαν καλά. Έφερε μια ισοπαλία κόντρα στην Ισλανδία, συνετρίβη από τη Κροατία, νίκησε τη Νιγηρία σε έναν αγώνα θρίλερ και πήρε τελικά την πρόκριση για τους «16».

Ωστόσο, ο αγώνας κόντρα στη Γαλλία ήταν ο εφιάλτης που φοβόταν η Αργεντινή και έκανε τα πάντα για να αποφύγει. Μάταια, όμως. Με τον πρόωρο αποκλεισμό της από τους «τρικολόρ» συνέχισε το τραγικό σερί.

Για τον απαρηγόρητο Λιονέλ Μέσι, αυτό ήταν το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο και πλέον κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που δεν σήκωσαν ποτέ την κούπα της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του κόσμου.

Όσο για τον 19χρονο Κιλιάν Εμπαπέ, αυτή είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Μουντιάλ κι όμως, όλοι μιλούν γι’ αυτόν. Θα μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου κι αν όχι, ποια ομάδα θα κατακτήσει το κύπελλο τελικά;