Η Σημασία των Χριστουγέννων στις Καρδιές μας
5 years, 3 months ago
6

Τα Χριστούγεννα μπορούν να σου χαρίσουν το έναυσμα για μια ζωή ταπεινή, ελεύθερη. Μπορούν να γεμίσουν την καρδιά σου αγάπη, φως, ευτυχία και ελπίδα.

 

Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, οι πόλεις έχουν «φορέσει» τα γιορτινά τους, οι πλατείες και οι γειτονιές έχουν φωτιστεί και οι οικογένειες, φίλοι και παρέες επισκέπτονται γιορτινές εκδηλώσεις και πολυκαταστήματα, για να βιώσουν το πνεύμα των εορτών, να αισθανθούν το γιορτινό κλίμα. Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή που εορτάζεται από πολλές χώρες του κόσμου οι οποίες πιστεύουν στον Χριστιανισμό και αφορά την γέννηση του Ιησού Χριστού.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια, γιατί τα Χριστούγεννα είναι πολύ περισσότερα πράγματα από την δοξασία μιας θρησκευτικής γιορτής. Και μέσα σε όλο αυτό το γιορτινό πνεύμα ο καθένας μας βιώνει τα Χριστούγεννα με διαφορετικό τρόπο και αυτή η γιορτή έχει άλλη σημασία για τον καθέναν από εμάς. Τα Χριστούγεννα είναι κάτι πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό, μια ατομική και εσωτερική εμπειρία.

 

Αναμνήσεις

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή για να μοιραζόμαστε στιγμές και αναμνήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα που θα μας είναι πολύτιμες για πολλά χρόνια. Είναι η εποχή που μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχες αναμνήσεις ξεγνοιασιάς και ζεστασιάς, χαράς και ευτυχίας. Τέτοιες είναι οι εικόνες από ένα στολισμένο δέντρο με πολύχρωμα λαμπιόνια, χριστουγεννιάτικες μπάλες, γιρλάντες, χριστουγεννιάτικα στολίδια σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

Χριστούγεννα είναι το στολισμένο τζάκι με τις κόκκινες κάλτσες. Είναι οι παιδικές φωνές, τα κάλαντα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, οι χριστουγεννιάτικες ταινίες που μας βάζουν όλους πιο εύκολα στο κλίμα των εορτών. Χριστούγεννα είναι τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια της μαμάς, της γιαγιάς και των λοιπών συγγενών με τις ατελείωτες συζητήσεις. Είναι τα παραδοσιακά γλυκά, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, το χριστόψωμο, η βασιλόπιτα που μόλις ξεφουρνιστούν μοσχοβολάει όλο το σπίτι.

Ευγνωμοσύνη / Νέα αρχή

Τα Χριστούγεννα είναι ο καιρός που χαίρεται η καρδιά. Είναι ο καιρός να συλλογιστούμε με ευγνωμοσύνη όλα όσα καλά μας έφερε η προηγούμενη χρονιά. Και ακόμη και αν υπήρχαν δύσκολες στιγμές και άσχημες αναμνήσεις μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε μαθαίνοντας από αυτές, γιατί θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο ώριμοι, σοφοί και δυνατοί.

Τα Χριστούγεννα είναι μια νέα αρχή. Είναι ο καιρός να ξεχάσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να αρχίσουμε ξανά από την αρχή. Να θέσουμε καινούριους στόχους, να αναζητήσουμε τις πραγματικές ανάγκες του εαυτού μας, να αποκτήσουμε όραμα ή να «ανοίξουμε τα φτερά» για εκείνο το όνειρό μας.

Ανθρωπιά

Τα Χριστούγεννα είναι ο καιρός για να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια γεμάτα αγάπη. Να θυμηθούμε πως ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους σαν κι εμάς και να τους δούμε όπως πραγματικά είναι μέσα τους. Όλοι έχουν προβλήματα ίδια με τα δικά μας, άλλοι λιγότερα άλλοι περισσότερα, και καρδιές ευαίσθητες και εύθραυστες που πονούν και λυπούνται ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και από πού προέρχονται. Στην περίοδο των Χριστουγέννων το αίσθημα του σεβασμού, της αποδοχής και της ανθρωπιάς είναι πιο έντονα.

 

Συναισθήματα / Προσωπική Ενασχόληση

Τα Χριστούγεννα είναι μια μέρα που μπορούμε να γιορτάσουμε με χαρά. Να φάμε, να πιούμε, να βρεθούμε με τους συγγενείς και τους φίλους μας, να έρθουμε πιο κοντά τους. Χριστούγεννα είναι διακοπές από την εργασία, το σχολείο, το πανεπιστήμιο. Είναι ένα ταξίδι σε κάποιο όμορφο και ειδυλλιακό μέρος, μια εκδρομή, εξορμήσεις, βόλτες.

Είναι ξεκούραση, ύπνος και ξεγνοιασιά. Είναι μια περίοδος που μπορείς να την αφιερώσεις στον εαυτό σου, να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, που σε γεμίζουν ψυχικά. Μπορείς να ηρεμήσεις, να γαληνέψει η ψυχή σου, να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, να χουχουλιάσεις στο κρεβάτι σου, να σκεφτείς και να προγραμματίσεις τη ζωή σου.

 

Προσφορά /Δώρα / Αγάπη

Τα Χριστούγεννα είναι να δώσουμε σε εκείνους που έχουν ανάγκη, χωρίς να ζητήσουμε καμία ανταπόδοση. Να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Μπορείς να δώσεις ένα χαμόγελο, να πεις μια γλυκιά λέξη ή να κάνεις μια ευγενική χειρονομία. Χριστούγεννα είναι η ανταλλαγή δώρων με τα δικά σου πρόσωπα. Ο Αμερικανός συγγραφέας Richard Bach έλεγε:

«Κάθε δώρο είναι μια ευχή ευτυχίας». Και έτσι η αναζήτηση ενός δώρου έχει ως στόχο την ευχαρίστηση και την χαρά των αγαπημένων μας προσώπων. Η πράξη τού να δίνεις είναι πολύ ουσιαστική και σχετίζεται με την ανάγκη να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Αυτή άλλωστε είναι η ουσία των Χριστουγέννων, η αγάπη. Η αγάπη που δείχνουμε είναι ο λόγος που μας θυμούνται οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. Η πιο αγνή μορφή αγάπης είναι αυτή που δίνουμε κάτι από τον εαυτό μας στους άλλους.

 

«Τα δώρα του χρόνου και της αγάπης είναι σίγουρα τα βασικά συστατικά των πραγματικά Χαρούμενων Χριστουγέννων» ~ Peg Bracken ~

 

«Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε λίγο από το πνεύμα των Χριστουγέννων σε βάζα και να ανοίγουμε ένα κάθε μήνα» ~ Harlan Miller ~

 

Ομάδα αρθρογραφίας: Your e-articles

Πηγή: Η σημασία των Χριστουγέννων στις καρδιές μας