Πώς παράγεται ο ντεκαφεϊνέ καφές;
5 years, 6 months ago
6

Πόσες φορές έχετε λαχταρίσει να πιείτε τον αγαπημένο σας ελληνικό καφέ αργά το απόγευμα, χωρίς όμως να σας ξυπνήσει αλλά να σας «αφήσει» να κοιμηθείτε; Επειδή φαντάζομαι η απάντηση είναι «πολλές», να ξέρετε έχετε την επιλογή του ντεκαφεϊνέ!

 

Ο ντεκαφεϊνέ καφές αποτελεί τη λύση σε πολλούς που αγαπούν τη γεύση του καφέ, αλλά δεν θέλουν να καταναλώσουν καφεΐνη ή έχουν ήδη πιει πολλούς καφέδες μέσα στη μέρα. Άτομα τα οποία κάνουν κάποια ομοιοπαθητική αγωγή ή που ακολουθούν κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να επιλέξουν τον ντεκαφεϊνέ, αφού περιέχει σχεδόν μηδαμινή ποσότητα καφεΐνης.

Ο ντεκαφεϊνέ αποτελεί λύση στις μέλλουσες μανούλες που κυοφορούν ή στις μαμάδες που ήδη θηλάζουν, ώστε να μπορέσουν να πιουν ένα επιπλέον φλιτζάνι από τον αγαπημένο τους ελληνικό καφέ χωρίς άγχος για την ποσότητα της καφεΐνης που θα προσλάβουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων πλέον αναφέρει ότι κατανάλωση καφεΐνης μέχρι 200mg ημερησίως είναι ασφαλής για το έμβρυο ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Αυτό αντιστοιχεί σε 4 φλιτζάνια κανονικού ελληνικού καφέ. Ενώ, για τους υγιείς ενήλικες, η ημερήσια πρόσληψη μπορεί να είναι διπλάσια, ωστόσο σε αυτή πρέπει να συμπεριλάβετε και άλλες πηγές καφεΐνης μέσα στην ημέρα! Συνεπώς, ένας ντεκαφεϊνέ, μπορεί να είναι κατάλληλος σε κάθε περίσταση αφού έχει μόνο 0-3mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι!

 

Πώς γίνεται όμως η αποκαφεϊνοποίηση;

 

Αποκαφεϊνοποίηση ονομάζεται η διαδικασία με την οποία η καφεΐνη απομακρύνεται από τους πράσινους κόκκους του καφέ. Το στάδιο αυτό βρίσκεται πριν το καβούρδισμα του καφέ και είναι δυνατό να συμβεί με πολλούς τρόπους. Η πιο φυσική μέθοδος, που βεβαίως θα ήταν καλό να επιλέξετε, είναι η διάλυση των πράσινων κόκκων σε νερό. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί το νερό, τη θερμοκρασία και το χρόνο προκειμένου να γίνει η απομάκρυνση της καφεΐνης.

Μοιάζει πολύ με την διαδικασία ξαλμυρίσματος της ελιάς! Πιο συγκεκριμένα, οι πράσινοι κόκκοι μουλιάζονται για αρκετή ώρα σε νερό όπου η υδατοδιαλυτή καφεΐνη απομακρύνεται από τους κόκκους. Έπειτα από 8-10 ώρες οι πράσινοι κόκκοι φιλτράρονται και αφού «στεγνώσουν» είναι έτοιμοι να καβουρδιστούν. Με τη φυσική αυτή μέθοδο γίνεται λοιπόν, η απομάκρυνση της καφεΐνης κατά 99,9% από τους κόκκους.

 

Θα έχει ο ντεκαφεϊνέ μου τα ίδια οφέλη με τον κανονικό καφέ;

 

Κι όμως ναι! Παρόλο που φαίνεται ότι είναι μια διαδικασία που «αφαιρεί» ωστόσο αυτό αφορά μόνο την καφεΐνη, οι έρευνες έχουν δείξει το αντίθετο. Μάλιστα, ο ντεκαφεϊνέ περιέχει ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με τον κανονικό καφέ. Πρακτικά, η κατανάλωση καφέ είτε με ή χωρίς καφεΐνη, προσφέρει παρόμοια συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών και έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 ενώ έχει προστατευτική δράση στα ηπατικά ένζυμα.

Ο ελληνικός καφές, ήταν, είναι και θα είναι το αγαπημένο ρόφημα πολλών Ελλήνων… με ή χωρίς καφεΐνη! Επιλέξτε, λοιπόν, άλλον έναν ντεκαφεΐνέ ελληνικό μετά τον μεσημεριανό σας ύπνο και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναζητήσετε στην ετικέτα του προϊόντος την φυσική μέθοδο αποκαφεϊνοποίησης με νερό!

Γνωρίστε την αρθογράφο

ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΧΑΚΗ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Τσαχάκη Ελένη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Παρέχει τις υπηρεσίες της στο διαιτολογικό της γραφείο στα Νότια Προάστια Αττικής, ενώ από το 2016 εργάζεται στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του medNutrition.