Μπιφτεκάκια με πουρέ μελιτζάνας και ντιπ σάλτσας ντομάτας
6 days ago
6

Πεντανόστιμα, αφράτα μπιφτεκάκια καλυμμένα με ντιπ σάλτσας ντομάτας χωρίς βράσιμο σερβιρισμένα με πατατούλες φούρνου ή τηγανιτές και με πουρέ μελιτζάνας. Μια απλή συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • Για τα μπιφτέκια
  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ ψιλά καρέ
  • 1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊνταντού
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα ρίγανης ή ½ κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κ.σ. ξίδι (κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί)
  • 1 χοντρή φέτα ψωρίς, χωρίς τη κόρα, μουλιασμένη και καλά στυμμένη
  • 1 γεμάτο φλ. τσαγιού τριμμένος πάγος
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας
  • 1 κ.σ. βούτυρο ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι 
  • 1 φλ. τσαγιού ζεστό φρέσκο γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κ.σ. μαστιχόνερο (προαιρετικά)
  • Για τη σάλτσα-ντιπ ντομάτας
  • 300 γρ. ώριμες πολτοποιημένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. βαλσαμικό ξίυδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5 κ.σ. φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση συνταγής

Για τη σάλτσα ντομάτας: Πλένετε, ξεφλουδίζετε και πολτοποιείτε σε μπλέντερ τις ντομάτες. Τις μεταφέρετε σε μπολ προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και τα ανακατεύετε με ένα πιρούνι. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και βάζετε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.
Για τα μπιφτέκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε καλά, βρέχοντας συχνά τα χέρια σας με κρύο νερό. Πλάθετε 8 μπιφτέκια, τα τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψί, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 40 λ περίπου για να σφίξουν και παγώσουν λίγο, για να κάνουν ωραία κρούστα στο ψήσιμο. 
Για το πουρέ μελιτζάνας: Προθερμαίνετε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία. Με ένα μαχαίρι τρυπάτε τις μελιτζάνες σε 2-3 σημεία τη καθεμιά. Τις βάζετε σε ένα ταψί και τις ψήνετε την υψηλότερη σκάλα, γυρίζοντάς τες συχνά, για 10-15 λ ή μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να “σκάσει”. 
Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε πασπαλιστά το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα διαρκώς για 2-3 λ. Ρίχνετε το γάλα και (προαιρετικά) το μαστιχόνερο ανακατεύοντας με το σύρμα ασταμάτητα, χαμηλώνοντας ελαφρώς τη φωτιά, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε μέχρι να “δέσει” η μπεσαμέλ.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, καλύπτετε τη μπεσαμέλ με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματίσει κρούστα και την αφήνετε στην άκρη. Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο, τις αφήνετε να κρυώσουν για λίγα λεπτά και τις κόβετε στη μέση κατά μήκος. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα τους, τη μεταφέρετε σε ψιλό σουρωτήρι και τη ξεπλένετε κάτω από νερό για να φύγει η “πικρίλα” της.
Προσθέτετε τη σάρκα της μελιτζάνας στη μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύετε το πουρέ, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 8 λ ανακατεύοντας για να μη κολλήσει. 
Για το ψήσιμο: Προθερμαίνετε καλά το φούρνο σας στους 190 βαθμούς και ψήνετε τα μπιφτέκια σας για 20 λ περίπου, γυρίζοντάς τα μια φορά και από την άλλη πλευρά. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σας με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου και το πουρέ μελιτζάνας και την ωμή σάλτσα ντομάτας σε μπολ. 

Πηγή