Ένα «αθώο» γλυκό: Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα χωρίς βούτυρο
10 months, 7 days ago
6

Δεν θα χρειαστείτε μίξερ ούτε και βούτυρο. Αρκεί λίγο ελαιόλαδο. Δοκιμάστε την.

Υλικά

½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ζάχαρης
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Αλάτι ( στη μύτη του κουταλιού)
Ξύσμα από μισό λεμόνι (προαιρετικό)
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 μέτριο αυγό
1 ¾ φλιτζάνια (250 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder (μειώστε σε ένα κουταλάκι του γλυκού εάν θέλετε η ζύμη να είναι περισσότερο τραγανή)
1 φλιτζάνι μαρμελάδα της επιλογής σας (φράουλα, κεράσι, ροδάκινο, κυδώνι)
1 κουταλιά της σούπας γάλα + λίγη ζάχαρη ( στην άκρη του κουταλιού)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 ° C.
Ψεκάζουμε με σπρέι ψησίματος την ταρτιέρα και την αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και σε ένα άλλο ανακατεύουμε με πιρούνι ή κουτάλι τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού . Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Σπάμε το αυγό σε ένα μικρό μπολ, το χτυπάμε και ρίχνουμε το μισό στο μείγμα λαδιού και ζάχαρης.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Κρατάμε το ένα τέταρτο της ζύμης για να φτιάξουμε τα διακοσμητικά και την υπόλοιπη ζύμη την ανοίγουμε με τα χέρια μας ή με ένα πλάστη. Απλώνουμε το φύλο στην ταρτιέρα και κόβουμε ότι περισσεύει. Προσθέτουμε την μαρμελάδα ( δεν πρέπει να είναι παρά πολύ ρευστή).
Παίρνουμε τη ζύμη που είχαμε κρατήσει, την ανοίγουμε και κόβουμε σχέδια της επιλογής μας (με διάφορας ή ίδια κουπ πατ). Τα τοποθετούμε πάνω στην τάρτα.Ανακατεύουμε το υπόλοιπο μισό αυγό με το γάλα και τη λίγη ζάχαρη και περνάμε με ένα πινέλο την διακοσμητική ζύμη.Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και τη σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό.

Δείτε ένα βίντεο: