Φιογκάκια με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών
3 months, 6 days ago
6

Ένα νοστιμότατο πιάτο με λίγα υλικά έτοιμο σε 30 λ στο οικογενειακό ή επίσημο τραπέζι σας. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) για υπέροχα φιογκάκια με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών με μπέικον ή ζαμπόν για ένα χορταστικό πιάτο ζυμαρικών.. μια γευστική απόλαυση που πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. ζυμαρικό πένες
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο (4+4 χωριστά)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 180 γρ. μπέικον ή ζαμπόν, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/3 φλ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι πιπέρι
  • τυρί τριμμένο παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τα φιογκάκια σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάτε 1/2 φλ. νερού από το νερό που τα βράσατε, τα στραγγίζετε, τα λαδώνετε με τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το μπέικον ανακατεύοντας για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι. Προσθέτετε  το σκόρδο και τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λ ακόμα ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και τα μανιτάρια.  
Προσθέτετε το ξύδι, ανακατεύετε, τη κρέμα γάλακτος και το μαϊντανό, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για 3 λ περίπου μέχρι να μειωθεί ελαφρώς η σάλτσα.
Για το σερβίρισμα: Αν προτιμάτε τα φιογκάκια αναμεμιγμένα με τη σάλτσα, όταν τα στραγγίσετε τα βάζετε κατευθείαν μέσα στο τηγάνι με την έτοιμη σάλτσα, προσθέτετε και το νερό που κρατήσατε ανακατεύετε,τα μαγειρεύετε για 1 λ περίπου και σερβίρετε.
Εναλλακτικά, στραγγίζετε τα φιογκάκια, τα λαδώνετε, τα σερβίρετε σε μπολ και τα περιχύνετε με τη σάλτσα χωρίς τη προσθήκη του νερού που κρατήσατε. Και στις 2 περιπτώσεις πασπαλίζετε (προαιρετικά) τριμμένο τυρί πριν σερβίρετε.