Κεμπάπ πολίτικα και σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας γιαουρτιού
Just now
6

Πεντανόστιμα κεμπάπ με πολίτικα μπαχαρικά και υπέροχη σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας και γιαουρτιού. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το οικογενειακό τραπέζι σας και όχι μόνο;;; Μια απλή και εύκολη συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου για ένα αυθεντικό πολίτικο ζουμερό κεμπάπ που μπορείτε να συνοδεύσετε με ντομάτα και πίτες ή με σαλάτα και πατατούλες τηγανιτές για να ολοκληρώσετε το πιάτο σας. Δοκιμάστε τα!

 

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεμπάπ
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από λάπα
  • 100 γρ. κιμάς από αρνί ή προβατίνα, κατά προτίμηση από μπούτι και σπάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. κάρδαμο, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κόλιανδρος ξερός, τριμμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα μελιτζάνας γιαουρτιού
  • 1 μεγάλη (ή 2 μέτριες) μελιτζάνα φλάσκα
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση συνταγής

Για το κεμπάπ: Σε ένα βαθύ μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και με βρεγμένες τις παλάμες σας (για να μην κολλάνε στον κιμά) τα ζυμώνετε πολύ καλά, για περίπου 67-8 λ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα. Κάθε τόσο βουτάτε τις παλάμες σας σε νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα. Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να σφίξει.

Στη συνέχεια αν δεν τα ψήσετε σε σχάρα προθερμαίνετε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Λαδώνετε ελαφρώς τις παλάμες σας και πλάθετε το μείγμα σε στενόμακρα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ. Αν θέλετε, τα περνάμε σε καλαμάκια, ώστε να διευκολυνθείτε στο γύρισμά τους κατά το ψήσιμο.

Λαδώνετε πολύ καλά τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετείτε στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Σε χαμηλότερη θέση βάζετε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, για να στάζουν εκεί τα περιττά λίπη. Τοποθετείτε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνετε για περίπου 16-18 λ, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λ, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Για τη σάλτσα μελιτζάνας γιαουρτιού: Τρυπάτε τη μελιτζάνα με ένα μακρύ πιρούνι και την ψήνετε στο γκριλ του φούρνου, για περίπου 10-12 λ ή μέχρι να μαυρίσει η φλούδα της και να αρχίσει να «σκάει» να έχει πιο έντονη καπνιστή γεύση. Μετά τη κόβετε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάζετε το εσωτερικό της, τη «ψίχα», σε ένα μπλέντερ ή μούλτι, φροντίζοντας να μη βάλετε και φλούδα γιατί θα “πικρίσει” η σάλτσα σας.

Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ελαιόλαδο (σε 2-3 δόσεις) και χτυπάτε στο μούλτι για περίπου 2-3 λ ή μέχρι να πολτοποιηθεί η μελιτζάνα. Προσθέτετε το λεμόνι και προαιρετικά το ταχίνι και συνεχίζετε το χτύπημα για περίπου 1-2 λ επιπλέον. Μετά ρίχνετε και το γιαούρτι και χτυπάτε για περίπου άλλα 1-2 λ ή μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα με βελούδινη υφή.

Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε τα κεμπάπ τα περιχύνετε με όση σάλτσα θέλετε. Τα συνοδεύετε με πίτες για σουβλάκια, φρέσκες ντομάτες ή πατατούλες τηγανιτές και καλή σας όρεξη!!!