Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια
1 month, 10 days ago
6

Μια εύκολη συνταγή με απλά υλικά με υπέροχες μεσογειακές γεύσεις για ένα αγαπημένο πιάτο. Κοτόπουλο κοκκινιστό σε υπέροχη σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά, με μανιτάρια. Συνοδέψτε το με έναν αφράτο πουρέ και απολαύστε το στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο (1 κιλό περίπου) κομμένο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα 
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί 
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.) 
  • 200 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα στη μέση
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. ανάμικτα μπαχαρικά επιλογής σας όπως κανέλα, γαρίφαλο, πάπρικα, μπαχάρι
  • 5 φρέσκα κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι πιπέρι
  • πουρές πατάτας ή ρύζι πιλάφι για συνοδευτικό

Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνετε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου σε παρτίδες, για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Τα αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτετε το κρεμμύδι με το καρότο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε ακόμα 1 λ ανακατεύοντας. Ρίχνετε τη πάπρικα και το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς για 1/2 λ και τέλος  “σβήνετε” με το κρασί.
Από τη στιγμή που θα πάρει βράση το κρασί το αφήνετε για ½ λ περίπου ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς. Ρίχνετε το πελτέ και τη ζάχαρη, ανακατεύετε ζωηρά να διαλυθεί και επαναφέρετε στη κατσαρόλα το κοτόπουλο με τους τυχόν ζωμούς του στη πιατέλα.
Ρίχνετε το ζωμό κότας, τα ντοματάκια κονκασέ, τα μανιτάρια, τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά, τα 4 από τα κλωναράκια θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 50-60 λ ή μέχρι βράσει μέχρι μέσα το κοτόπουλο. 
Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και το 1 υπόλοιπο κλωναράκι θυμαριού ψιλοκομμένο. Σερβίρετε το κοτόπουλο με το φυλλαράκια θυμαριού που κρατήσατε και το συνοδεύετε με πουρέ πατάτας ή ρύζι πιλάφι.