Κοτόπουλο με λαχανικά με σάλτσα ντομάτας
Just now
6

Πεντανόστιμο κοτόπουλο με πιπεριές, μανιτάρια και πλούσια σάλτσα ντομάτας. Μια συνταγή για ένα νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Συνοδέψτε το με ζυμαρικό επιλογής σας ή ρύζι πιλάφι ή πατατούλες τηγανιτές και απολαύστε το τέλειο γεύμα!!!

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8-10 κομμάτια ή συσκευασμένα μέρη κοτόπουλου επιλογής σας
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές κέρατα+3 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 150 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρα, κομμένα στα 2 ή στα 3 ανάλογα με το μέγεθός τους
  • 1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες, μαζί με τα υγρά τους ή 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 180 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 220 ml ζεστός κότας
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 κ.σ. φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. ξερή, τριμμένη
  • 1/2 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου ή μαϊντανού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • συνοδευτικό επιλογής σας όπως ζυμαρικό, ρύζι, πατάτες τηγανιτές

 

 

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κομμάτια κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Το μεταφέρετε σε μια πιατέλα και στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε και το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα ξερά κρεμμύδια, όλες τις πιπεριές και τα μανιτάρια για 2 λ ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να ροδίσουν.

Σβήνετε με το κρασί, μαγειρεύετε για 2-3 λ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το ζωμό και τον βράζετε για 5 λ. Στη συνέχεια ρίχνετε τις ντομάτες το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και τον αστεροειδή γλυκάνισο και ανακατεύετε.
Μόλις το φαγητό κοχλάσει έντονα, βάζετε ξανά στη κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά (στο 1 για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3 ή στο 3 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 35-40 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.

Στα 20 λ βρασίματος ελέγχετε αν έχουν γίνει τα κομμάτια του στήθους, τα αφαιρείτε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιατέλα. Διαφορετικά τα βράζετε για 3-4 λ επιπλέον τα βγάζετε από τη κατσαρόλα και αφήνετε το υπόλοιπο κοτόπουλο μέχρι να βράσει καλά.

Όταν είναι έτοιμο και το υπόλοιπο κοτόπουλο το βγάζετε από την κατσαρόλα πάλι με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρετε και αυτό σε πιατέλα. Ελέγχετε τη σάλτσα και είναι αρκετά ρευστή, τη βράζετε σε δυνατή φωτιά για 5-10 λ ή μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτετε τη ρίγανη και το βασιλικό και ανακατεύετε. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα λαχανανικών και συνοδευτικό επιλογής σας.