Κοτόπουλο με ριζότο λεμόνι και φρέσκα κρεμμυδάκια στο φούρνο
10 days ago
6

Πεντανόστιμο κοτόπουλο μπούτι με ριζότο, φέτες λεμονιού και φρέσκα κρεμμυδάκια στο φούρνο. Μια απλή, εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα λαχταριστό, νόστιμο και υγιεινό  πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 4 μπούτια κοτόπουλου (το επάνω μέρος μόνο) με το κόκκαλο και το δέρμα τους 
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 12-14 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα κομμένες οι χοντρές ρίζες τους και τα έντονα πράσινα φύλλα τους
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι Aρμπόριο
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μικρό λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2-2½ φλ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου, καυτός
  • φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • παρμεζάνα τριμμένη 

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας τα μπούτια κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Αν δεν έχετε σκεύος που να μπαίνει από το μάτι της κουζίνας απ” ευθείας στο φούρνο, χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο και βάζετε ένα αντίστοιχο άδειο ταψί άδειο μέσα στο φούρνο που προθερμαίνετε για να ζεσταθεί καλά. 
Βάζετε τα μπούτια κοτόπουλου με το δέρμα τους στη βάση του τηγανιού και τα σοτάρετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 6 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και γίνουν τραγανά. 
Τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το το σοτάρισμα για άλλα 2 λ ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Με μια τσιμπίδα τα βγάζετε από το τηγάνι, τα μεταφέρετε σε μπολ, τα σκεπάζετε με ένα πιάτο για να διατηρηθούν ζεστά και τα αφήνετε στην άκρη. 
Στο ίδιο καυτό τηγάνι ρίχνετε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια ολόκληρα και τα ανακατεύετε για 2 λ ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα και βγάλει το άρωμά του το σκόρδο και να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτετε το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για 1 λ περίπου να “γυαλίσει . Μετά ρίχνετε το κρασί και σιγοβράζετε το ρύζι μέχρι να απορροφηθεί η περισσότερη ποσότητα του κρασιού. 
Αν το τηγάνι σας μπαίνει στο φούρνο, ξαναβάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι με τη πλευρά του δέρματος προς τα επάνω και το περιχύνετε με τυχόν χυμούς του που έμειναν στο μπολ. Πάνω από το κοτόπουλο τοποθετείτε τις φέτες λεμονιού μαζί με μερικά κλαδάκια θυμάρι. Προσθέτετε τα 2 φλ. ζωμό κότας. Ο ζωμός πρέπει να καλύπτει το κοτόπουλο εκτός από το δέρμα του. Αν δεν το καλύπτει προσθέτετε λίγο ακόμα ζωμό. 
Αν το τηγάνι σας δεν μπαίνει στο φούρνο, τοποθετείτε το κοτόπουλο στο καυτό ταψί μεταφέρετε τα υλικά του τηγανιού (ρύζι και κρεμμυδάκια) στο ταψί, περιμετρικά του κοτόπουλου, τοποθετείτε τις φέτες λεμονιού και το θυμάρι και μετά ρίχνετε το ζωμό κότας φροντίζοντας και πάλι να καλύπτει το κοτόπουλο εκτός από τη πέτσα του. Αν όχι προσθέστε περισσότερο ζωμό. 
Βάζετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 30 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και γίνει μαλακό και κρεμώδες το ρύζι. Ανά διαστήματα ανακατεύετε το ρύζι απαλά και αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα καυτό ζωμό κότας. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο με τριμμένη παρμεζάνα.