Κρέμα Καταλάνα
1 month, 10 days ago
6

Η κρέμα Καταλάνα ή αλλιώς “καμένη” κρέμα ή στη Καταλονία απ” όπου και προέρχεται την ονομάζουναπλά “κρέμα” είναι ένα υπέροχο ιδιαίτερο γλύκισμα που αποτελείται από κρέμα ζαχαροπλαστικής με βάση τον κρόκο του αυγού, που καλύπτεται από μία στρώση καραμελωμένης ζάχαρης, η οποία δημιουργεί μια τραγανή κρούστα που έρχεται σε αντίθεση με τη βελούδινη υφή της κρέμας. Μια συνταγή για ένα υπέροχο γλύκισμα που παρασκευάζεται στην Ισπανία και ειδικά στη Καταλονία απ” όπου πήρε και το όνομά του και έγινε γνωστό σε όλο το κόσμο για την υπέροχη υφή και γεύση του. Δοκιμάστε το !

Υλικά συνταγής

  • Για τη κρέμα
  • 1 λοβός (στικ) βανίλιας
  • 2 φλ. τσαγιού (500 ml) γάλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 αυγά ολόκληρα + 4 κρόκοι αυγών
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • Για τη καραμέλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό

        

Εκτέλεση συνταγής

Για τη κρέμα: Ρίχνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Βάζετε το λοβό πάνω σε ένα ξύλο κοπής και με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού χαράξτε τον κατά μήκος και ανοίξτε τον στα δύο. Με τη πίσω πλευρά του μαχαιριού, «ξύστε» το εσωτερικό του πιέζοντας απαλά, για να πάρετε όλα τα μικροσκοπικά καφέ σποράκια που βρίσκονται μέσα του.
Ρίχνετε τα σποράκια της βανίλιας στο γάλα, μέσα στη κατσαρόλα, προσθέτετε  τον άδειο λοβό βανίλιας και το ξυλάκι κανέλας και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το αποσύρετε από τη φωτιά και πετάτε τον άδειο λοβό βανίλιας και το ξυλάκι κανέλας. 
Ρίχνετε σε μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ τα 2 αυγά, τους 4 κρόκους αυγών και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ στη πιο δυνατή ταχύτητα για 10 λ για να αφρατέψουν πολύ καλά και “ασπρίσουν” παίρνοντας το χρώμα του λεμονιού. 
Ρίχνετε σταδιακά το αρωματισμένο γάλα μέσα στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να ενσωματωθεί. Μεταφέρετε το μπολ με το μείγμα σε μπεν μαρί και το ανακατεύετε για 15 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η κρέμα. Την αποσύρετε από το μπεν μαρί, τη μοιράζετε ισομερώς σε 4 μικρά φορμάκια ή μπολ και μόλις κρυώσει εντελώς τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λ .
Για τη καραμέλα: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα ρίχνετε τη ζάχαρη και 2 κ.σ. νερό και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί μια ρευστή καραμέλα. Απλώνετε 1-2 κ.σ. ζεστή καραμέλα επάνω σε κάθε κρύα κρέμα και τις ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να τις σερβίρετε.