Σουτζουκάκια κοτόπουλου στο φούρνο με πατατούλες
5 days ago
6

Πεντανόστιμα σουτζουκάκια κοτόπουλου στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας σερβιρισμένα με πατατούλες πάπρικες. Μια συνταγή το το τέλειο, χορταστικό και υγιεινό οικογενειακό γεύμα ή δείπνο. 

Υλικά συνταγής

  • Για τα σουτζουκάκια
  • 800 γρ. κιμάς κοτόπουλου κατά προτίμηση από μπούτι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 2 αυγά
  • 3 φέτες ψωμί, χωρίς τη κόρα, κατά προτίμηση χωριάτικο
  • 100 ml μπύρα
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη 
  • 60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 5 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας 
  • 1 μέτρια ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 50 ml ελαιόλαδο 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις πατάτες
  • 6 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2-3 εκ.
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ βάζετε το κιμά, το κρεμμύδι, τα αυγά, το κύμινο και το ελαιόλαδο. Σε ένα άλλο, μέτριο μπολ ρίχνετε τη μπύρα και μουλιάζετε το ψωμί μέχρι να μαλακώσει. Μετά το στύβετε και το τρίβετε με τα χέρια σας στο μπολ με το μείγμα κιμά, προσθέτετε και τη μπύρα που έμεινε στο μπολ και αλατοπιπερώνετε. 
Λαδώνετε ελαφρώς τις παλάμες σας και ζυμώνετε το μείγμα με τα τα χέρια σας μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και έχετε ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. 
Για τη σάλτσα: Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για ½-1 λ επιπλέον.
Προσθέτετε τη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 200 ml νερό και βράζετε τη σάλτσα σας για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αδειάζετε τη σάλτσα σε ένα πυρέξ, που να χωράει μετά όλα τα σουτζουκάκια σε μια στρώση, και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Βγάζετε το μείγμα κιμά από το ψυγείο, λαδώνετε πάλι τα χέρια σας, πλάθετε το μείγμα κιμά σε μικρά και λεπτά σουτζουκάκια, μεγέθους καρυδιού αλλά δίνοντάς τους το κλασικό οβάλ σχήμα, και τα τοποθετείτε, το ένα δίπλα στο άλλο, στη βάση του πυρέξ με τη σάλτσα γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά για να καλυφθούν με τη σάλτσα.
Για τις πατάτες: Στρώνετε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος  και επάνω απλώνετε τις πατάτες. Τις πασπαλίζετε με τη πάπρικα και αλατοπίπερο, τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε με τα χέρια σας ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Για το ψήσιμο: Βάζετε το ταψί με τις πατάτες στο πιο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου στον αέρα φούρνο και πιο πάνω το πυρέξ με τα σουτζουκάκια και τα ψήνετε για 30-35 λ περίπου για να ψηθούν και τα σουτζουκάκια και οι πατάτες. Συνοδέψτε τα με σαλάτα επιλογής σας και καλή σας όρεξη.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναποδογυρίζετε τα σουτζουκάκια να είναι μέσα στη σάλτσα για να μη ξεραθούν. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα νερό. Επίσης ανακατέψτε και τις πατάτες να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές απ” όλες τις πλευρές. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο και από πάχος που θα πλάσετε τα σουτζουκάκια και θα κόψετε τις πατάτες.