Σπανακόπιτα με φέτα
7 months, 3 days ago
6

Υπέροχη, πεντανόστιμη, υγιεινή , θρεπτική πίτα, πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Μια πίτα που τρώγεται ως συνοδευτικό των ψητών μας, ως κυρίως γεύμα ή δείπνο, ζεστή ή και κρύα από όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 4 μέτρια πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 3/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 350 γρ. φέτα χονδροκομένη με τα χέρια μας
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 ποτηράκι κρασιού τραχανά
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας, ή 2 τεμ. σφολιάτας
  • αλάτι χονδρό (προσοχή στο αλάτι λόγω φέτας), πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Ξεκινάτε με το φύλλο σε περίπτωση που το φτιάξετε μόνοι σας [Βλέπε υλικά και εκτέλεση εδώ].

Πλένετε πολύ καλά το σπανάκι το κόβετε σε φέτες και το αφήνετε στο τρυπητό να στραγγίξει.
Ψιλοκόβετε τα πράσα, το κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζετε σε ένα ταψί. Προσθέτετε το στραγγισμένο σπανάκι, 1 κοφτή κ.σ. χονδρό αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και μετά πιέζετε το σπανάκι σαν να το στύβετε με τα χέρια σας για να μαραθεί και μειωθεί στο ήμισυ ο όγκος του.
Προσθέτετε αρκετό λάδι, τα χτυπημένα αυγά, τη φέτα, το τραχανά και ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς όλα τα υλικά.
Λαδώνετε το ταψί του φούρνου και στρώνετε τα μισά φύλλα λαδωμένα ένα ένα, ή το ένα κομμάτι σφολιάτας και αδειάζετε από πάνω το μείγμα με το σπανάκι φροντίζοντας να πάει παντού ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράζετε τα πάνω μόνο φύλλα σε κομμάτια και αλείφετε την επιφάνειά της με λίγο ακόμη λάδι.

Προαιρετικά με ένα πινέλο, αλείψετε ένα επιπλέον χτυπημένο αυγό για ροδοκόκκινο και ξεροψημμένο φύλλο. Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς και ψήνετε τη πίτα σας για 1:20 ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά από κάτω και ροδοκοκκινίσει στην επιφάνειά της..