Τα Σπάργανα : Οι τηγανίτες των Χριστουγέννων
Just now
6

Στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου τα Χριστούγεννα έφτιαχναν τα “Σπάργανα” (τηγανίτες), τα οποία συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στη Φάτνη. Πρόκειται για μια πεντανόστιμη “στίβα” από τηγανίτες ψημμένες στο τζάκι σε πυρωμένη πέτρα (μαυρόπλακα). Οι τηγανίτες ήταν μελωμένες με ζαχαρόνερο, καρύδια και κανέλα.  Αν πάλι δεν έχεις τζάκι, δοκίμασε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κανάτα χλιαρό νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 κιλό καρύδια καθαρισμένα
  • Προαιρετικά: πορτοκαλόφλουδες, ξερός βασιλικός, κανέλα και μέλι

 

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι
  • Το βάζουμε σε μια μεταλλική λεκάνη και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό
  • Χτυπάμε πολύ καλά το μίγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι όχι πολύ πηχτό, προσέχοντας να μη σβολιάσει
  • Ανάβουμε φωτιά με κέδρα ή ξερά ξύλα, κατά προτίμηση στο τζάκι
  • Παίρνουμε μια μαύρη πλάκα (πέτρα) 40 εκ. X 40 εκ. και πάχος 3,5 εκ. περίπου, την τοποθετούμε στη φωτιά, πάνω σε πυροστιά,και την αφήνουμε να καεί καλά
  • Προσοχή στην επιλογή της πλάκας η οποία θα πρέπει να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί εύκολα να σπάσει
  • Αφού καεί η πλάκα ρίχνουμε λίγη στάχτη και την σκουπίζουμε
  • Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε από τη ζύμη και ρίχνουμε πάνω στην πλάκα και την απλώνουμε με ένα καλάμι ή ξύλο
  • Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά (έχει αρχίσει να ξεκολλάει από την πλάκα), τη γυρίζουμε και από την άλλη
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα
  • Καθαρίζουμε καρύδια και τα χτυπάμε σε ένα γουδί
  • Στρώνουμε ένα ταψί με λίγα τριμμένα καρύδια, από πάνω βάζουμε μια σειρά τηγανίτες, ξαναστρώνουμε καρύδια και από πάνω τηγανίτες. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν οι τηγανίτες. Κατόπιν τις κόβουμε με το μαχαίρι τετραγωνάκια
  • Μετά παίρνουμε τη ζάχαρη, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τρία δάχτυλα νερό
  • Στο σιρόπι, αφού δέσει, μπορούμε να προσθέσουμε φλούδες πορτοκαλιού, ξερό βασιλικό ή κανέλα
  • Τέλος, ρίχνουμε στο ταψί το καυτό σιρόπι (προαιρετικά μπορούμε να περιχύσουμε τις τηγανίτες και με θυμαρίσιο μέλι) και τις αφήνουμε να κρυώσουν