Ταλιατέλες με κιμά Αλα Μπολονεζ
6 days ago
6

Ταλιατέλες στο φούρνο “αλα μπολονέζ”. Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό 

φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι με ζυμαρικό, κιμά πασπαλισμένο με λιωμένα τυριά.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
  • 1/2 κιλό (1 πακέτο) ταλιατέλες
  • 1 καρότο τριμμένο στο τρίφτη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1 κύβο ζωμός βοδινού
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένα τυριά (1 φλ. παρμεζάνα + 1 φλ. τσένταρ ανάμεικτα (ή άλλα κίτρινα τυριά επιλογής σας, όπως γραβιέρα, ένταμ, γκούντα)

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο , σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κιμά, το καρότο και το κρεμμύδι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τις ταλιατέλες και το τυρί) και 3/4 φλ. νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 35 λ περίπου, ελέγχοντας ανά διαστήματα αν απαιτείται λίγο επιπλέον νερό για να μη μείνει χωρίς υγρά.
Εν τω μεταξύ, βράζετε τις ταλιατέλες  “αλ τέντε” σε μπόλικο αλατισμένο νερό, 2-3 λ λιγότερο από το προτεινόμενο χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία, ώστε να μετά το ψήσιμο οι ταλιατέλες να είναι σχετικά αλ τέντε. Τις σουρώνετε, κρατάτε 1/3 φλ. από το νερό που τις βράσατε, τις λαδώνετε ή βουτυρώνετε ελαφρώς και τις ρίχνετε σε μεγάλο πυρέξ.
Αφαιρείτε το κιμά από τη φωτιά τον αδειάζετε στο πυρέξ με τις ταλιατέλες και αν ο κιμάς έχει μείνει χωρίς υγρά ρίχνετε και το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε ελαφρώς να αναμιχθεί ο κιμάς ισομερώς.
Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού σας με το τριμμένο τυρί, σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. Ξεσκεπάζετε και αφήνετε ακόμα 10-15 λ ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και να ροδίσει ελαφρώς.

Photo