Μπάρες ασφαλείας με… βαρέλια, ο φύλακας άγγελος των οδηγών (+video)
2 years, 7 months ago
6

Οι εξελιγμένες μπάρες μετριάζουν τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης και επαναφέρουν το όχημα στο δρόμο.

Μια πρωτοποριακή λύση για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους του πλανήτη προτείνει η νοτιοκορεατική εταιρεία εξέλιξης συστημάτων διαχείρισης της οδικής ασφάλειας, ETI.

Πρόκειται για κάποιες εξελιγμένες μπάρες ασφαλείας υπό την ονομασία “Roller System” που αποσβένουν τη δύναμη κρούσης, αλλάζοντας την τροχιά κίνησης των οχημάτων που προσκρούουν σε αυτές και το επαναφέρουν στο δρόμο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ETI, μετά την επαναφορά του οχήματος, το τελευταίο είναι αισθητά πιο εύκολα ελεγχόμενο και οι πιθανότητες να εμπλακεί σε μια δευτερεύουσα σύγκρουση είναι μειωμένες.

Παράλληλα, πέρα από τον μετριασμό των επιπτώσεων της σύγκρουσης, οι ζημιές που προκαλούνται στο όχημα είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που θα επέφεραν οι παραδοσιακές «δύσκαμπτες» μπάρες.

Ανάμεσα στις οριζόντιες μεταλλικές μπάρες είναι τοποθετημένοι σε κάθετη διάταξη εκατοντάδες κίτρινοι κύλινδροι (μοιάζουν με βαρέλια) από ένα υλικό οξικού βινυλεστέρα που έχει την ιδιότητα να απορροφά με αποτελεσματικότητα τους κραδασμούς. Παράλληλα, έχει έντονη ανθεκτικότητα και δεν αλλοιώνεται εύκολα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η διάμετρος των κυλίνδρων είναι είτε 34,5 είτε 48 εκατοστά, και είναι επικαλυμμένοι από μια κίτρινη ανακλαστική μεμβράνη που ενισχύει την ορατότητα του οδηγού κατά τις νυχτερινές ώρες. Παράλληλα, το ύψος των εξελιγμένων μπαρών κυμαίνεται μεταξύ 82 και 96 εκατοστά (ανάλογα την έκδοση), με αποτέλεσμα να μετριάζουν τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης τόσο ενός επιβατικού IX όσο και μεγαλύτερων οχημάτων – όπως είναι ένα φορτηγό.

Οι μπάρες έχουν περάσει όλες τις δοκιμές, πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές οδικής ασφάλειας και ήδη χρησιμοποιούνται κατά μήκος 100 χλμ. σε δρόμο της Νότιας Κορέας.

newsauto.gr