Επιστήμονες μετέτρεψαν ανθρώπινο κύτταρο σε βιοσυνθετικό διπύρηνο υπολογιστή
1 month, 20 days ago
6

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας υπερυπολογιστής ο οποίος με ελάχιστη ενέργεια καταφέρνει να ολοκληρώνει περίπλοκες διαδικασίες, όπως κάθε υπολογιστής όμως, επιδέχεται αναβάθμισης.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία CRISPR, ερευνητές του ETH στη Ζυρίχη (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich), “χάκαραν” το ανθρώπινο κύτταρο, μετατρέποντας το σε μικροσκοπικό βιουπολογιστή. Η ομάδα δημιούργησε μια ειδική έκδοση του ενζύμου Cas9 και κατάφεραν μάλιστα να χωρέσουν έναν διπύρηνο επεξεργαστή μέσα του.

Το ειδικά τροποποιημένο Cas9 μιμείται την διαδικασία με την οποία οι οργανισμοί μετατρέπουν τη γενετική πληροφορία σε πρωτεΐνες που εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες μέσα σε ένα κύτταρο, με τη διαφορά όμως ότι αντί να ακολουθεί τις οδηγίες τυφλά, όπως κάθε συμβατικό κύτταρο, πραγματοποιεί υπολογισμούς που οδηγούν στην παραγωγή της κάθε πρωτεΐνης.

Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός πλήθους, πανίσχυρων στο σύνολο, μικροϋπολογιστών στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίοι θα μπορούν να εντοπίζουν ασθένειες και να παράγουν μόρια και πρωτεΐνες για την καταπολέμηση τους.