Επίθεση χάκερ στο Facebook: Πώς θα καταλάβετε αν έχετε πέσει θύμα & τι πρέπει να κάνετε
8 months, 10 days ago
6

Νέο «πονοκέφαλο» στο Facebook και τον «πατέρα» του κοινωνικού δικτύου Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει προκαλέσει επίθεση χάκερ στην πλατφόρμα, η οποία επηρέασε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια λογαριασμούς εκμεταλλευόμενη κενό ασφαλείας.
To κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας της πλατφόρμας έχουν ήδη διορθώσει το πρόβλημα, ενώ έχουν κάνει κάποια βήματα για την προστασία των χρηστών.

Μένουν, ωστόσο, αρκετά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε εάν οι χάκερ χρησιμοποίησαν τα δεδομένα των λογαριασμών που παραβίασαν. Παραμένει ασαφές, επίσης, σε ποιες πληροφορίες απέκτησαν πρόσβαση οι… αετονύχηδες, παρότι το Facebook ισχυρίζεται ότι δεν κατάφεραν να κλέψουν κωδικούς και πληροφορίες πληρωμής.

«Η μέχρι στιγμής έρευνα μας έχει δείξει ότι αυτά τα tokens δεν χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα ή αναρτήσεις ούτε για να γίνουν αναρτήσεις στους λογαριασμούς» είπε την Παρασκευή ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και συνέχισε: «Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει, όσο προχωρά η έρευνα και μαθαίνουμε περισσότερα».

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας του διαδικτύου λένε ότι υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει να κάνουν οι χρήστες για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Τι είναι τα tokens;

Tα tokens είναι «ψηφιακά κλειδιά», που επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύουν τους κωδικούς τους για να μην χρειάζεται να τους πληκτρολογούν συνεχώς. Ο τεχνολογικός κολοσσός την Παρασκευή, έκανε reset σε 90 εκατομμύρια tokens -40 εκατ. εξ αυτών «προληπτικά». Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

«Εάν βρούμε και άλλους λογαριασμούς που έχουν επηρεαστεί τότε θα κάνουμε άμεσα reset στα token αυτών των χρηστών» γράφει το επίσημο blog της εταιρείας.

Ελέγξτε εάν έχετε επηρεαστεί

Οι χρήστες που επηρεάστηκαν από το χακάρισμα και έγινε reset στα token τους θα μπορούν να μπουν στους λογαριασμούς τους χρησιμοποιώντας τους ίδιους κωδικούς.

Στη συνέχεια, θα δουν ένα μπάνερ στο πάνω μέρος του προφίλ τους, το οποίο γράφει: «Σημαντική ενημέρωση ασφαλείας». Ακολουθώντας το link, οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν για την επίθεση των χάκερ.

Το Facebook προτείνει ότι ακόμη και οι χρήστες που δεν είναι ανάμεσα στα 90 εκατ. καλό θα ήταν να αποσυνδεθούν προληπτικά (log out) από τους λογαριασμούς τους και να ξαναμπούν. Με αυτό τον τρόπο, τα tokens εισόδου στα προφίλ των χρηστών θα ανανεωθούν.