Πιθανότερο να ζούμε σε προσομοίωση, παρά όχι, σύμφωνα με επιστήμονα του MIT
1 month, 24 days ago
6

Ο Rizwan Virk, video game designer και computer scientist στο MIT, στο νέο του βιβλίο The Simulation Hypothesis, υποστηρίζει πως υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα, αυτό που θεωρούμε πραγματικότητα να είναι στην πράξη μια προσομοίωση κάποιου προηγμένου πολιτισμού.

Η υπόθεση ότι ζούμε σε προσομοίωση μπορεί να ήρθε στο προσκήνιο σχετικά πρόσφατα εξαιτίας ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το Matrix και το Inception, αλλά δεν είναι καινούρια. Φιλόσοφοι και μυστικιστές από όλες τις μεριές του πλανήτη έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς ότι η ζωή που ζούμε είναι ψευδαίσθηση και πως υπάρχουν και άλλες πραγματικότητες στις οποίες έχουμε πρόσβαση με το μυαλό μας.

To 2003 ο Nick Bostrom, καθηγητής φιλοσοφίας της Οξφόρδης, στο πολυσυζητημένο Are You Living in a Computer Simulation?επιχειρηματολόγησε για το πόσο πιθανό είναι να ζούμε σε μια προσομοίωση. Με τον ρυθμό προόδου της τεχνολογίας, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η υπολογιστική δύναμη που θα έχουμε στο μέλλον, ειδικά με τους κβαντικούς υπολογιστές, θα είναι τεράστια. Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο εξελίχθηκε η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα σε λίγα μόνο χρόνια, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι προσομοιώσεις που θα τρέχουν στους υπερυπολογιστές τους οι μελλοντικές γενιές, δεν θα διαφέρουν από τον πραγματικό κόσμο.

Αν όντως αυτές οι προσομοιώσεις είναι τόσο καλές και έχουν την ανάλογη προσοχή στην λεπτομέρεια, οι χαρακτήρες της προσομοίωσης θα έχουν μια μορφή ή αίσθηση αυτεπίγνωσης. Αν όλα αυτά μοιάζουν πιστευτά, τότε είναι πολύ πιθανό εμείς να μην ανήκουμε στην αρχική φυλή των ανθρώπων με βιολογικά μυαλά, αλλά στις προσομοιώσεις. Αν αποκλείουμε την πιθανότητα να ζούμε τώρα σε μία προσομοίωση, τότε πρέπει να αποκλείσουμε τη πιθανότητα ότι οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον οι απόγονοί μας θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ο Virk παρομοιάζει την πραγματικότητα μας σαν ένα βιντεοπαιχνίδι και στο βιβλίο του βλέπει δύο εκδοχές για το τι μπορεί να συμβαίνει. Η βάση είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Η Γη και όλο το σύμπαν αποτελούν μέρος ενός πολύ εξελιγμένου MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) με εμάς “ήρωες” σε αυτό το κόσμο.

Στη μία εκδοχή είμαστε όλοι μαζί A.I. σε μια προσομοίωση που τρέχει στον υπολογιστή κάποιου, ή είμαστε συνειδητά βιολογικά όντα έξω από την προσομοίωση, που ο καθένας μας ελέγχει μια ψηφιακή έκδοση του εαυτού του.

Η υπόθεση ότι ζούμε σε προσομοίωση, όσο εξωφρενική και να ακούγεται, συζητιέται όλο και περισσότερο στον ακαδημαϊκό κόσμο και είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο να αποκλειστεί ή να αποδειχθεί ολοκληρωτικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον μέχρι η υπολογιστική ισχύς που θα έχουμε στα χέρια μας να είναι επαρκής ώστε να καταρρίψει αυτή τη θεωρία ή να μας επιτρέψει να δραπετεύσουμε από το σπήλαιο του Πλάτωνα.