4 Ηθοποιοί που “έπαιξαν” τον Ιησού, “έσπασαν” την “κατάρα” του ρόλου και έκαναν μεγάλη καριέρα
2 years, 3 days ago
6

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, κυριαρχεί η άποψη ότι οι ηθοποιοί που υποδύονται τον Ιησού βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται και την καριέρα τους να γκρεμίζεται. Τελικά, όμως, τι συμβαίνει;

 

Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Οι σκηνές του Φράνκο Τζεφιρέλι, σε συνδυασμό με τη μουσική και το βλέμμα του πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Πάουελ, απλά σε καθηλώνει και δεν γίνεται να μην σε συγκινήσει.

Ωστόσο, αν και θα περίμενε κάποιος ότι μετά την υπερπαραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι ο ηθοποιός θα έχει μια λαμπρή καριέρα στο Χόλυγουντ, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η Βρετανός συνέχισε να δουλεύει σε τηλεοπτικές σειρές και ευρωπαϊκές ταινίες. Ωστόσο, δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι το Λος Άντζελες καθώς οι σκηνοθέτες δίσταζαν να του δώσουν ρόλους «γήινους».

Τι συνέβη με άλλους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Ιησού Χριστό; 

Ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Χοακίν Φοίνιξ και ο Μαξ φον Σίντοφ είναι μόνο κάποιοι από τους σταρ που πήγαν κόντρα στον θρύλο που θέλει όσους υποδύονται τον Ιησού Χριστό να καταστρέφεται η καριέρα τους.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ έπαιξε στην τηλεταινία «Mary, Mother of Jesus», το 1999, η οποία ήταν αφιερωμένη στην μητέρα του Ιησού. Tην αμέσως επόμενη χρονιά έπαιξε στο «American Psycho», μετά ήρθε το «Machinist», το «Prestige» και φυσικά τα «Batman». Έχει κερδίσει το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, τη Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Β’ Ανδρικού Ρόλου.

 

Ο Γουίλεμ Νταφόε είναι ακόμη μία περίπτωση ηθοποιού που έκανε καριέρα μετά τον ρόλο του Ιησού. Ο Αμερικανός έπαιξε στη δραματική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «The Last Temptation Of Christ» (Ο Τελευταίος Πειρασμός).

Πρόκειται για την μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Παρότι η ταινία δέχτηκε έντονες αντιδράσεις η καριέρα του Νταφόε απογειώθηκε. Aκολούθησαν πολλές πετυχημένες ερμηνείες και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο Χοακίν Φοίνιξ υποδύθηκε τον Ιησού στην ταινία «Μαρία Μαγδαληνή» (Maria Magdalene), η οποία κυκλοφόρησε το 2018. Επικεντρώνεται στην ιστορία της νεαρής Μαρίας από τα Μάγδαλα, παρουσιάζοντάς την ως μια πιστή ακόλουθο του Ιησού.

Μάλιστα, στα γυρίσματα ερωτεύτηκε τη συμπρωταγωνίστριά του Ρούνεϊ Μάρα, με την οποία σήμερα είναι ζευγάρι. Έναν χρόνο μετά, το 2019, καθήλωσε με την ερμηνεία του στην ταινία «Τζόκερ» και βραβεύτηκε με Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

 

Ο Μαξ φον Σίντοφ είναι το τρανό παράδειγμα ότι δεν παθαίνουν όλοι οι ηθοποιοί κάτι κακό ενσαρκώνοντας τον ρόλο του Θεανθρώπου. Η καριέρα του όχι απλώς δεν καταστράφηκε παίζοντας στο «Τhe Greatest Story Ever Told» (Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου) αλλά απογειώθηκε.

Αν και δήλωνε άθεος μάγεψε με την ερμηνεία του και ακολούθησαν πολλές προτάσεις και ρόλοι. Απέσπασε, μεταξύ άλλων, δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, για τις ταινίες «Hawaii» και «The Exorcist», καθώς και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, για τις ταινίες «Pelle the Conqueror» και «Extremely Loud & Incredibly Close».

Στους νεότερους έγινε γνωστός μέσα από την εμφάνιση του στο «Star Wars» και το «Game of Thrones». Το κύκνειο άσμα του ήταν η ταινία «Καλάβρυτα 1943».