Αυτή η πρόβλεψη θα σας εκπλήξει! Τότε θα τελειώσει η πανδημία
2 years, 6 months ago
6

Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση

Σε μία αποκάλυψη που ίσως δεν έχουμε ξανακούσει μέχρι σήμερα, προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σχετικά με την έκβαση της πανδημίας, και πιο συγκεκριμένα προχώρησε σε μία πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει η πανδημία.

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Στο ερώτημα πότε θα επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς της «προηγούμενης» ζωής μας, χωρίς μάσκες και πιστοποιητικά εμβολιασμού ανά χείρας, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εξήγησε ότι «η τελευταία πανδημία πριν από 100 χρόνια έκανε τρία κύματα, τα οποία ήταν περίπου ίδια με αυτά που κάνει τώρα αυτή η πανδημία. Οι πανδημίες τελειώνουν σε τρία ή τέσσερα κύματα. Τώρα εάν πάμε σε πραγματικά δεδομένα, μελετώντας τα δεδομένα των τελευταίων 18 μηνών, η πανδημία τελειώνει όταν προστατεύεται ο πληθυσμός, σε ένα ποσοστό 90%. Άρα είμαστε σε αυτό το ποσοστό και εάν θέλουμε να κάνουμε μια επισφαλή πρόβλεψη για το τι θα γίνει στο μέλλον, θα πρέπει να πούμε ότι τώρα διανύουμε ένα κύμα που αφορά το 20% των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι περίπου το μισό κύμα του Μαρτίου και θα έχουμε ίσως ένα κύμα την άνοιξη που θα αφορά τους λιγότερους, αυτούς που θα επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι, με πολλούς να έχουν νοσήσει και να έχουν αποκτήσει ανοσία. Κάπου εκεί την άνοιξη θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό ανθρώπων προστατευμένων που θα αγγίζει περίπου το 90% και μπορούμε να πούμε ότι κάπου εκεί τελειώνει η πανδημία.

«Κάθε πανδημία έχει 3-4 κύματα»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχολίασε την άρση των μέτρων και εξήγησε ότι «τον Μάρτιο νομίζαμε ότι με ένα λοκντάουν θα εξαλείψουμε την πανδημία. Το πετύχαμε γιατί είχαμε πολύ μικρό κύμα, καθώς προχωρούσε ο καιρός όμως και ήρθε το επόμενο κύμα του Μαρτίου και του Νοεμβρίου του 2020, η εντύπωση που έχουμε όλοι πλέον, με εξαίρεση την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, είναι ότι θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό. Επομένως εάν αρχίσουμε από αυτό το δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε με τον ιό, το αισιόδοξο σενάριο είναι μέχρι την Άνοιξη, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα σταθμίζοντας τα οφέλη, οικονομικά ή ψυχικά. Μπήκαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας με ένα πλεονέκτημα. Είμαστε εμβολιασμένοι, υπάρχουν και όσοι νόσησαν, άρα είμαστε προστατευμένοι».