Αρκουμανέας για μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανά τα τοπικά lockdown
2 years, 9 months ago
6

Σε εγρήγορση βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα για τη μετάλλαξη Δέλτα και υπάρχει και μια σχετική ανησυχία καθώς αυτή η μετάλλαξη είναι 50%-60% πιο μεταδοτική. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, “αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας. Ακόμα ας μην φτάσουμε μέχρι τότε στο εάν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Μην ξεχνάμε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και γι’ αυτό οδηγηθήκαμε σε κάποιες συγκεκριμένες άρσεις μέτρων”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “Πρώτον, λύση είναι τα εμβόλια. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Δεύτερον, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και τρίτον οι μη εμβολιασμένοι ή οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πιθανότατα να αντιμετωπίσουν προβλήματα”.

Σε ερώτηση για το εάν μεταξύ των προβλημάτων είναι και τα τοπικά lockdown, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε ότι “πριν από έναν μήνα είχαμε πει ότι ενδέχεται να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό ισχύει και τώρα. Όποια περιοχή έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξημένο ρίσκο για να αντιμετωπίσει προβλήματα, αύξηση κρουσμάτων και ό,τι αυτό συνεπάγεται και ακόμη και τη λήψη επιπλέον μέτρων. Πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και όχι διάφορους σχολιαστές στα social media”.Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, “την ινδική μετάλλαξη την έχουμε βρει από τον Απρίλιο. Γίνεται πολύ έντονη και σωστή δουλειά στην ιχνηλάτηση και από τον ΕΟΔΥ και από την Πολιτική Προστασία, έχουν υπάρξει ενημερώσεις, απομονώσεις κρουσμάτων. Πολλά από αυτά που βρήκαμε και στην Κρήτη είναι από ιχνηλατήσεις. Είναι πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα κρούσματα”.

Σχετικά με το εάν υπάρχει κάποια αντίφαση, δηλ. από τη μία υπάρχει ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα και από την άλλη χαλαρώνουμε τα μέτρα, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι “στη χαλάρωση των μέτρων πάμε σταδιακά. Είπαμε βγάζουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, όχι γενικότερα. Προετοιμαζόμαστε, είμαστε σε συνεννόηση με την παγκόσμια κοινότητα ώστε εάν θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δελτα να πάρουμε αποφάσεις. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι όταν έχεις να διαχειριστείς μια κρίση. Μπορεί να λάβεις νέες αποφάσεις ανάλογα με τα καινούρια δεδομένα. Αν χρειαστεί να ξαναφορέσουμε τις μάσκες θα το κάνουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί- αλλά θα πρέπει να κάνουμε εμβόλιο. Είναι στο χέρι μας να εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown από Σεπτέμβριο”.

enikos.gr