Δικηγόρος Iωάννας Παλιοσπύρου – Είναι βέβαιο ότι υπήρχε συνεργός
2 years, 6 months ago
6

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Η νεαρή ανέβασε σοκαριστικές φωτογραφίες από το πρόσωπο και το χέρι της μετά το πρώτο χειρουργείο λίγες μόνο μέρες μετά την επίθεση του δέχτηκε και αναρωτήθηκε «ποια δικαιοσύνη το αποκαθιστά αυτό;».

Η 35χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, φαίνεται ότι σχεδίαζε την επίθεση αρκετό καιρό και έψαχνε τρόπους να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα.

Ο δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, μίλησε στο okmag.gr  για την υπόθεση που αναμένεται να εκδικαστεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η δίκη αναμενόταν το καλοκαίρι. Τελικά προγραμματίστηκε για τις 15 Σεπτεμβρίου. Είναι αυτή η καταληκτική ημερομηνία για να μην παρέλθει το 18μηνο; Υπάρχει περίπτωση να πάρει αναβολή;

Θεωρώ ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει στις 15-9. Η  κατηγορούμενη είναι ήδη προσωρινά κρατούμενη  15 μήνες και η απόφαση θα πρέπει να  εκδοθεί πριν την παρέλευση 18 μηνών. Άλλωστε θα απαιτηθούν αρκετές συνεδριάσεις του Δικαστηρίου, δεδομένου ότι έχουν ήδη κληθεί πάρα πολλοί  μάρτυρες και πρόκειται για μια ογκωδέστατη δικογραφία.

Ποιος πιστεύετε πως είναι ο λόγος που η κατηγορούμενη δεν έχει αποκαλύψει από που προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό με το οποίο επιτέθηκε στην Ιωάννα;

Παρότι η κατηγορουμένη έχει κατ΄επανάλληψη ερωτηθεί για τον τρόπο  και το άτομο από το οποίο προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό- βιτριόλι, μέχρι και σήμερα η ίδια, τεχνηέντως, έχει επιλέξει να μη δώσει την παραμικρή απάντηση επί του ζητήματος αυτού. Η στάση της αυτή, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν προκύψει και υπάρχουν  στην σχηματισθείσα σε βάρος της δικογραφία, καταδεικνύουν ότι δεν έδρασε κατά μόνας,  αλλά είναι βέβαιο ότι υπήρχε συνεργός. Ένα ακόμα γεγονός που κατατείνει στην ύπαρξη συνεργού, είναι ότι είχε στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο παρακολούθησης της Ιωάννας. Ενδεικτικώς, όπως αποδεικνύεται από την δικογραφία, στο αυτοκίνητο της Ιωάννας είχε  τοποθετηθεί πομπός παρακολούθησης – gps και η κατηγορούμενη είχε καταφέρει και δη επί μακρώ να παρακολουθεί κάθε της κίνηση.  Είναι βέβαιο ότι για να οργανώσει και να πραγματοποιήσει η δράστιδα, αυτού του είδους την παρακολούθηση έλαβε την βοήθεια κάποιου.

Έχετε αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες σας η κατηγορούμενη -όταν η Ιωάννα επέζησε της επίθεσης με βιτριόλι- προσπαθούσε να μάθει πώς θα μπορούσε κάποιος να την επισκεφτεί στο νοσοκομείο. Ποιος ήταν ο σκοπός της; Έχετε περισσότερα στοιχεία πάνω στο θέμα;

Η κατηγορούμενη επεδίωκε να θανατώσει την Ιωάννα, εξ΄ού και ορθώς,  η κατηγορία για την οποία και παραπέμπεται να δικαστεί, είναι αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Αυτό καταδεικνύεται από την εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα και πυκνότητα, του ικανού να προκαλέσει θάνατο,  καυστικού υγρού με το οποίο της επιτέθηκε. Από την δικογραφία προκύπτει ότι η κατηγορούμενη αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη της αναζητούσε πληροφορίες για τρόπους θανάτωσης, ενδεικτικώς αναζητούσε ουσίες που προκαλούν τον θάνατο και είναι μη ανιχνεύσιμες, έψαχνε τρόπους να προμηθευτεί όπλο χωρίς άδεια κτλ.  Τα ανωτέρω σε συνδυασμό και  με άλλα στοιχεία της δικογραφίας θα αναδειχθούν κατά την αποδεικτική διαδικασία.

Έχει κληθεί ο τότε σύντροφος της κατηγορούμενης να καταθέσει στη δίκη;

Έχει εξεταστεί στα πλαίσια της κύριας ανάκρισης και  έχει κληθεί να καταθέσει και στο Δικαστήριο.

Πώς είναι η κατάσταση της υγείας της Ιωάννας σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την επίθεση;

Νομίζω ότι οι εικόνες που δημοσίευσε η Ιωάννα μιλούν από μόνες τους.   Η βλάβη δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη, θα απαιτηθούν δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις στο μέλλον χωρίς όμως να είναι ιατρικώς εφικτό να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν την επίθεση.

Πώς ήταν το καλοκαίρι της Ιωάννας;

Δυστυχώς για την Ιωάννα από την στιγμή της επίθεσης οι ημέρες και οι εποχές είναι ίδιες.  Αδυνατεί να βγει από το σπίτι της, δεν επιτρέπεται  να εκτεθεί στον ήλιο. Βγαίνει μόνον για να επισκεφτεί τους γιατρούς της. Δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνον τα βαρύτατα και ισόβια προβλήματα υγείας της αλλά έχει ανατραπεί ολόκληρη η ζωή της.

Ως συνήγορός της νιώθετε πως η Ιωάννα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη συνάντηση με τη γυναίκα που της κατέστρεψε τη ζωή στο δικαστήριο;

Η Ιωάννα έχει αποδείξει ότι είναι μια κοπέλα με εξαιρετική   δύναμη ψυχής. Έχει αντιμετωπίσει τον Γολγοθά που  βιώνει με αξιοπρέπεια και μαχητικότητα.  Είναι βέβαιο ότι με τον ίδιο τρόπο θα σταθεί και απέναντι στην κατηγορουμένη. Η Ιωάννα περιμένει το δικαστήριο, περιμένει να λάβει απαντήσεις, περιμένει να δικαιωθεί.

Πηγή: okmag.gr