ΕΕ: Σχεδιάζει να επιβάλλει κυρώσεις στην Αλίνα Καμπάεβα και τον πατριάρχη Κύριλλο
1 year, 10 months ago
6

Τα νέα ονόματα πρέπει να εγκριθούν από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στην Αλίνα Καμπάεβα, η οποία φημολογείται εδώ και καιρό ότι είναι η σύντροφος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ κυρώσεις θα επιβληθούν και στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος «ευλόγησε» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Καμπάεβα και ο Κύριλλος είναι δύο από τους δεκάδες ανθρώπους που θα αντιμετωπίσουν ταξιδιωτική απαγόρευση στην ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο νέων περιορισμών που συζητούνται από τα κράτη μέλη.

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στον  Guardian, το όνομα της Καμπάεβα έχει εμφανιστεί στο προσχέδιο της λίστας των κυρώσεων, γεγονός που αναφέρθηκε πρώτη φορά από το Bloomberg. Ο Κύριλλος δε, εμφανίζεται σε ένα προσχέδιο εγγράφου που περιήλθε σε γνώση του Guardian.

Πάνω από 1.000 Ρώσοι ολιγάρχες  βρίσκονται ήδη στη λίστα κυρώσεων. Τα νέα ονόματα πάντως πρέπει να εγκριθούν από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στα ενήλικα παιδιά του Πούτιν, τη Μαρία Βορόντσοβα και την Κατερίνα Τιχόνοβα.

Η Καμπάεβα και ο Πούτιν

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται σχετικό έγγραφο, η Καμπάεβα περιγράφεται ως «στενά συνδεδεμένη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η Καμπάεβα κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 για τη ρυθμική γυμναστική και ήταν επίσης σημαιοφόρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014.

Ήταν βουλευτής για έξι χρόνια εκπροσωπώντας το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν και συνέχισε να διευθύνει μια μεγάλη ομάδα μέσων ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου , παρά την προφανή έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση μέσων.

Το 2008, εφημερίδα της Μόσχας ανέφερε ότι ο Πούτιν είχε χωρίσει κρυφά τη γυναίκα του και σχεδίαζε να παντρευτεί την Καμπάεβα.

Το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά την ιστορία και η εφημερίδα έκλεισε αμέσως μετά, σημειώνει ο Guardian.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τον χωρισμό του το 2013, μετά από 30 χρόνια γάμου.

Το όνομα της Καμπάεβα είχε πέσει και στο τραπέζι των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε την επιβολή κυρώσεων στην Καμπάεβα λόγω ανησυχιών ότι ο Πούτιν θα το θεωρούσε προσωπική επίθεση.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά την αναφορά, επιμένοντας ότι κανείς δεν είναι ασφαλής από κυρώσεις.

«Παπαδοπαίδι του Πούτιν»

Σε ό,τι αφορά τον Κύριλλο περιλαμβάνεται στο σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ με το γενέθλιο όνομά του, Βλαντιμίρ Γκουντιάγιεφ, και περιγράφεται ως «ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

Η υποστήριξη του πατριάρχη στον πόλεμο οδήγησε σε σύγκρουση με τον πάπα, ο οποίος προέτρεψε τον Κύριλλο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μην «είναι το παπαδοπαίδι του Πούτιν»

in.gr