Εκδρομή στα νησιά για το…μονοδοσικό εμβόλιο – Τι καταγγέλλουν οι υγειονομικοί
2 years, 10 months ago
6

Της Εύης Κατσώλη

Το… καράβι για κοντινά νησιά προκειμένου να εμβολιασθούν παίρνουν πολλοί από την ηπειρωτική χώρα. Μια τακτική που έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς επιβαρύνονται οι υγειονομικές μονάδες των νησιών που είναι υποστελεχωμένες.

Όπως τονίζει, μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «επειδή τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson μεταφέρθηκαν στα νησιά για να εμβολιασθούν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», πολύς κόσμος από Αθήνα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας μεταβαίνουν με πλοία για να εμβολιασθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο, όπως μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι των υγειονομικών δομών». Εξηγεί δε, ότι για να μπορέσουν να κάνουν σε νησί το εμβόλιο, κλείνουν ραντεβού χρησιμοποιώντας ταχυδρομικό κώδικα του νησιού.

«Μόνο στο νοσοκομείο της Σύρου καθημερινά πηγαίνουν 20 με 30 άτομα από την Αθήνα, όπως λένε οι εργαζόμενοι εκεί. Και δεν είναι το μόνο νησί όπου παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο. Ανάλογες καταγγελίες έχουν φτάσει σε εμάς και από άλλους κοντινούς προορισμούς, όπως η Αίγινα, ο Πόρος κ.α» υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πολλοί είναι εκείνοι και ιδίως νεότερης ηλικίας που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson φυσικά και για να «οχυρωθούν» και να προστατευθούν χτίζοντας ανοσία πιο γρήγορα, αλλά και επειδή είναι μία δόση που σημαίνει ότι μπορούν να λάβουν άμεσα το πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν, να φύγουν για διακοπές ή να μεταβούν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς και άλλους λόγους».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «έτσι όμως, με το να πηγαίνουν στα νησιά για να εμβολιασθούν επιβαρύνονται οι υγειονομικές μονάδες των περιοχών αυτών που είναι υποστελεχωμένες και σε περίπτωση μιας ανεπιθύμητης ενέργειας του εμβολίου, θα είναι πολύ δύσκολο να την αντιμετωπίσουν».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος, «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί. Ζητάμε όμως να υπάρχουν εμβόλια Johnson & Johnson και στην ηπειρωτική χώρα».

enikos.gr