Έρευνα: Γιατί οι γκέι και άλλα άτομα ΛΟΑΤ κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή Covid-19
3 years, 1 month ago
6

Ανάμεσα στις παθήσεις που συνδέονται με πιο βαριά λοίμωξη από τον κοροναϊό και είναι συχνότερες στα άτομα ΛΟΑΤ, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, είναι το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η καρδιοπάθεια.

Οι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσεξουαλικοί (ΛΟΑΤ) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, επειδή είναι πιθανότερο να πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις παθήσεις που συνδέονται με πιο βαριά λοίμωξη από τον κοροναϊό και είναι συχνότερες στα άτομα ΛΟΑΤ, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, είναι το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η υπέρταση. Αυτές οι διαφορές αποδίδονται από τους επιστήμονες εν μέρει στις επιπτώσεις των διακρίσεων και του στίγματος που συχνά συνοδεύει τους ΛΟΑΤ, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει και την επίπτωση της Covid-19 πάνω τους.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εβδομαδιαίο ιατρικό δελτίο «Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)» του CDC, ανέφεραν ενδεικτικά ότι σχεδόν το 20% των ατόμων των λεγόμενων «σεξουαλικών μειονοτήτων» άνω των 18 ετών έχουν ιστορικό άσθματος, έναντι 14% μεταξύ των ετεροφυλόφιλων. Επίσης το 10% των «γκέι» και άλλων ΛΟΑΤ έχουν ΧΑΠ, έναντι 7% των «στρέιτ».

Ακόμη, οι ΛΟΑΤ έχουν συνήθως υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, παχυσαρκίας, νεφρικής νόσου και καπνίσματος, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, κάτι που επίσης αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρότερης Covid-19. Εν κατακλείδι, οι ειδικοί του CDC ζητούν τη συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού στα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr