Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό
Just now
6

Καρφιά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού εξαπολύει ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα και σημερινός επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Εχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση η προηγούμενη κυβέρνηση»

Μιλώντας στο Newpost.gr και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ο κ. Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό με την ασφυκτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά και τις αυξημένες ροές από την Τουρκία, επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Εχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

«Η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί ανησυχία για τις προθέσεις της»

Εκφράζει, ακόμη, την ανησυχία του για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στο προσφυγικό. «Όμως η σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της.

Η κατάργηση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, ο αποκλεισμός τους από δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες, οι «κινηματογραφικού τύπου» εξώσεις από χώρους στέγασης και καταλήψεις και κυρίως η δέσμη μέτρων του ΚΥΣΕΑ έχουν σημάνει συναγερμό σε οργανώσεις και κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Και σημειώνει με νόημα, «Όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση».

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Παρακολουθώ τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι στις προθέσεις μου να επιστρέψω στην πολιτική

Ο κ. Σακελλαρίδης δεν θέλησε να σχολιάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αν και τις παρακολουθεί, δηλώνει, ότι δεν νοιώθει εκτός πολιτικής, καθώς «τα δικαιώματα βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής». Ωστόσο σε ερώτηση αν θα επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή δηλώνει, «δεν είναι στις προτεραιότητες μου».

«Όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση. Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, όποια κι αν είναι η αντιπολίτευση. Στη Διεθνή Αμνηστία έχουμε κάποιες σταθερές και από εκεί εκπορεύεται η κριτική μας σε όλες τις χρονικές συγκυρίες.

Αντιλαμβάνομαι την καχυποψία που μπορεί να συνδέεται με το πρόσωπό μου, όμως όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και τις στάσεις μας σε όλες τις χρονικές συγκυρίες. Και για να σας απαντήσω στο ερώτημά σας, προφανώς με ενδιαφέρει να παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις γενικά αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν συμμετέχω σε αυτές με οποιονδήποτε τρόπο.

Και σίγουρα δεν μπορώ να τις σχολιάσω δημόσια», είπε χαρακτηριστικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και σε ότι αφορά την ενδεχόμενη επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή ανέφερε: «Όχι δεν είναι στις προτεραιότητες μου για λόγους που έχω αναφερθεί και στο παρελθόν. Άλλωστε ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι στον πυρήνα της πολιτικής, οπότε δεν νιώθω εκτός αυτής».