Γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα είναι κόκκινα;
1 year, 9 months ago
6

Κάθε φορά που τα βλέπουμε στον δρόμο με αναμμένες σειρήνες προκαλείται πανικός.

Τα πυροσβεστικά οχήματα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν συναισθήματα φόβου και τρόμου. Με δεκάδες πυρκαγιές κάθε χρόνο στη χώρα μας αλλά και πολλά ατυχήματα στον αστικό ιστό όταν βλέπουμε ένα πυροσβεστικό όχημα απλώς προσευχόμαστε να μην έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό.

Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν αυτό το χρώμα; Γιατί είναι κόκκινα σε όλο τον κόσμο;

Πίσω από την απάντηση κρύβονται πολλές θεωρίες και το μόνο σίγουρο είναι ότι το κόκκινο χρώμα τραβάει την προσοχή και δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο.

Για την ιστορία πριν γίνουν μηχανοκίνητα, οι πυροσβέστες έρχονταν για βοήθεια πάνω σε άμαξες που έσερναν άλογα. Αυτές οι άμαξες πολλές φορές βάφονταν κόκκινες, γιατί το κόκκινο ήταν ένα φθηνό χρώμα και ταυτόχρονα έκρυβε την σκόνη που προκαλούνταν από τον δρόμο. Όταν αντικαταστάθηκαν από μηχανοκίνητα, τα νέα οχήματα υιοθέτησαν κι αυτά το χρώμα.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι στις αρχές του 20ού αιώνα, το μοντέλο Τ του Ford ήταν το πιο δημοφιλές όχημα στους δρόμους. Μεταξύ 1914 και 1925, το Τ ήταν διαθέσιμο σε ένα χρώμα –το μαύρο. Όταν τα πυροσβεστικά οχήματα βγήκαν στους δρόμους, ήταν λογικό να βαφτούν κόκκινα για να ξεχωρίζουν από τον στόλο των επιβατικών οχημάτων της εταιρείας.

in.gr